Τούρκος ΥΠΕΞ: H ασφάλεια του 'τ/κ λαού' υπεράνω όλων

Η ανάγκη του "τ/κ λαού" για ασφάλεια είναι ξεκάθαρη και είναι υπεράνω όλων, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φεριντούν Σινιρλίογλου ο οποίος είχε στα κατεχόμενα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και απάντησαν σε ερωτήσεις μεταξύ άλλων και για το θέμα των εγγυήσεων.

`Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε ότι ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για την πορεία των συνομιλιών και ότι η διαδικασία διαβούλευσης με την Τουρκία θα συνεχιστεί. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο στόχος είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής

διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης με δύο συνιστώντα κράτη, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Ο Ακιντζί είπε ότι και η Ελλάδα βαδίζει σε εκλογές, όπως και η Τουρκία, και ευχήθηκε να υπάρξει σταθερότητα και στις δύο χώρες και η Ελλάδα "να συμβάλει στη διαδικασία, όπως κάνει η Τουρκία".

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει "την πολιτική ισότητα και τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου" και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση έως ότου ο στόχος αυτός επιτευχθεί και ο "τ/κ `λαός` να νοιώθει ασφαλής".

Ο Σινιρλίογλου είπε ότι το ζήτημα της Κύπρου είναι στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών για περισσότερο από μισό αιώνα και ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τκ πλευρά επιδιώκουν μια ειλικρινή λύση και επιδεικνύουν καλή θέληση.

Είπε ακόμη ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να δίνει τη στήριξή της ώστε να υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για το νέο κοινό μέλλον και ευχήθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία να οδηγήσει σε λύση . Οι θετικές εξελίξεις στην παρούσα φάση, μας κάνουν αισιόδοξους, είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλλει στην σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και στην Κύπρο και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει "τις ιστορικές της υποχρεώσεις έναντι της `ΤΔΒΚ` κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες".

Απαντώντας σε ερώτηση, αν οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και μετά από μια πιθανή συμφωνία, ο Σινιρλίογλου είπε ότι " η ανάγκη των Τούρκων της Κύπρου για ασφάλεια είναι σαφής και ότι αυτή η ανάγκη είναι πιο σημαντική από όλα".

Όπως δήλωσε, για να είναι διαρκής μια λύση και για να διασφαλιστεί η νέα δομή χρειάζεται η παρέμβαση των εγγυητριών δυνάμεων και ότι αυτό το ζήτημα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών.

Για το ίδιο θέμα ο Ακιντζί είπε ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για `ναι ή όχι` στο θέμα αυτό το οποίο, συνέχισε, ακόμη είναι υπό συζήτηση και γίνεται ετοιμασία ακόμη ενός εγγράφου. Είπε ακόμη ότι δεν έχει αμφιβολία ότι ο "λαός" θα αποδεχθεί μια λύση "με την οποία θα διασφαλίζεται το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθερα, με ισότητα και ασφάλεια".

Για το ίδιο ζήτημα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι Ε/κ και Τ/κ θα δείξουν την βούλησή τους στο δημοψήφισμα και είναι λάθος να γίνονται εικασίες από τώρα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ηγέτες πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο την κατάληξη της συμφωνίας πριν αυτή τεθεί σε δημοψήφισμα.

Σε ερώτηση για το θέμα των αποζημιώσεων και τα περί "συνέχισης της ΚΔ ή τη δημιουργία νέου κράτους" ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο διαπραγματευτής είναι ο Ακιντζί και ότι υπάρχει διαβούλευση και συνεργασία με την Αγκυρα. "Τα ζητήματα αυτά πρόσθεσε είναι τα κύρια στις συνομιλίες και η Τουρκία δεν έχει διαφορετική προσέγγιση από τους Τ/κ".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα