«Win - win κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο»

Win - win κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αντί για ένταση, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, σε ομιλία του για το φυσικό αέριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προασπίσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανέλαβε ότι ο πιο λογικός τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας.

Ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ έκανε

λόγο επίσης για ενεργή και αποτελεσματική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να στηρίξουν και να υπερασπιστούν «τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τ/Κ».

«Η Τουρκία από την αρχή ακολούθησε μια πολιτική προσέγγισης εποικοδομητικής και δίκαιης λύσης με υπευθυνότητα», ωστόσο «παρά τις προσπάθειες για ευημερία και ηρεμία σε ολόκληρο το νησί, η εικόνα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων». «Εάν οι Τ/Κ δεν ληθφούν υπόψη στο διαμοιρασμό, η Τουρκία θα αντιδράσει μέχρι εσχάτους», ανέφερε.

Χαρακτήρισε έπειτα απαράδεκτη τη στάση της Ε/Κ πλευράς, λέγοντας ότι «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι Τ/Κ είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού».

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν από κοινού τις πηγές, αντί να αυξάνεται η ένταση με διαμάχες και ασάφειες. «Ας φτιάξουμε μια κατάσταση win-win», πρότεινε.

Keywords
Τυχαία Θέματα