Τούρκοι αναλυτές και ΜΜΕ: Η επιχείρηση στη Συρία στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα

Λίγο μετά την εντολή Ερντογάν για στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ, πολεμοχαρείς αναλυτές και ΜΜΕ στην Τουρκία έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επιχείρηση αυτή στέλνει μήνυμα και προς την Ελλάδα.

«Η αεροπορική επιχείρηση είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: Δεν είναι άσκηση, είναι γεγονός», αναφέρει

η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ, επικαλούμενη τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, Αμπντουλάχ Αγάρ, ο οποίος δήλωσε στην milliyet.com.tr πως «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία».

Αντίστοιχα, πολλές αιχμές προς τον διεθνή παράγοντα φαίνεται να αφήνει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του επίσης στο twitter.

«Η φράση ‘μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά’ είναι η έκφραση αποφασιστικότητας του Προέδρου μας. Αυτή η επιχείρηση που διεξάγεται σε μεγάλη κλίμακα και με υψηλή ικανότητα, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν σε αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους κατά της χώρας μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Πηγές Τ/ΥΠΑΜ: «Ενημερώσαμε ΗΠΑ και Ρωσία»

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διαψεύδουν ότι η Άγκυρα διαβουλεύτηκε πριν από την επιχείρηση, παρά μόνο «ενημέρωσαν» λίγο πριν πραγματοποιηθεί, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό

να το συζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί της Ινδονησίας, ενώ κι η Ρωσία έδωσε την άδεια να ανοίξει ο εναέριος χώρος στη βόρεια Συρία για να πραγματοποιηθεί η αεροπορική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης: Επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία: «Είναι η ώρα του λογαριασμού» (vids)

«Ήρθαμε τελικά μια νύχτα ξαφνικά…»

Η τουρκική κυβέρνηση αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης επιχαίρουν την επιχείρηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τον στίχο του τραγουδιού «Μπορεί μια νύχτα να έρθουμε ξαφνικά» για να τονίσουν ότι η Τουρκία υλοποιεί τις απειλές της.

«Μία νύχτα ξαφνικά…

Ήρθε η ώρα του λογαριασμού», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο δικό του μήνυμα για την επιχείρηση, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αναφέρει αντίστοιχα: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, που φώτισαν ξαφνικά τη νύχτα και τη μετέτρεψαν σε μέρα, ζητούν από τους προδότες να λογοδοτήσουν ένας προς ένας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τους προδότες να πληρώσουν το τίμημα. Είθε ο Κύριός μου να προστατέψει τους ήρωες στρατιώτες μας και να τους χρίσει νικητές».

Η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ευχήθηκε επίσης επιτυχία στον τουρκικό στρατό.

«Εύχομαι επιτυχία στον τουρκικό στρατό για τη διασυνοριακή επιχείρηση που ξεκίνησε αργά το βράδυ. Ο Θεός μαζί σας! Ελπίζω όλα να εξελιχθούν σύμφωνα με το εθνικό αίσθημα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, ο Θεός να την κάνει εύκολη»

Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP αντέδρασε στις αεροπορικές επιδρομές και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό.

«Προφανώς, η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε με το ISIS σε αυτά τα εδάφη, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Οι επιθέσεις δεν είναι για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αντίθετα αυξάνουν τις απειλές και τους κινδύνους κατά της Τουρκίας. Δεν είναι οι Κούρδοι που αποτελούν απειλή για την Τουρκία, αλλά το ISIS και τα παρακλάδια του, που ευδοκιμούν στις περιοχές διαβίωσης των Κούρδων. Η εξουσία ΑΚΡ-ΜΗΡ οδηγεί τη χώρα στο βάλτο. Η κυβέρνηση AKP-MHP, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τη χώρα και προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή της με τη στρατηγική της εσωτερικής πίεσης και της εξωτερικής σύγκρουσης, παρασύρει τη χώρα μέρα με τη μέρα σε ένα μεγάλο βάλτο. Καλούμε εθνικούς και διεθνείς δημοκρατικούς κύκλους, αντιπάλους του πολέμου να καταδικάσουν αυτήν την επίθεση και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτήν την άδικη επίθεση. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτές τις επικίνδυνες πρωτοβουλίες και να μην γίνεται μέρος αυτής της συνωμοσίας».

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε επίσης την αεροπορική επιχείρηση των ΤΕΔ μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εύχομαι επιτυχία στις ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας στη διασυνοριακή επιχείρηση που ξεκίνησε κατά της τρομοκρατικής απειλής κατά της χώρας μας. Είθε ο Κύριός μου να προστατεύσει τους στρατιώτες μας», έγραψε.

Από την πλευρά του, ο Σάλεχ Μουσλίμ, ο λεγόμενος πολιτικός ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, ικέτευσε -όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ- για βοήθεια από τους υποστηρικτές του.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να δει τη βάναυση επίθεση του τουρκικού κράτους και να μιλήσει», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΑΜ: Καταστράφηκαν 89 κουρδικοί στόχοι στη Συρία και στο Ιράκ

89 στόχοι καταστράφηκαν

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι συνολικά 89 στόχοι καταστράφηκαν κατά την «Αεροπορική Επιχείρηση Γαμψό Ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και ότι εξουδετερώθηκαν πολλοί τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Η αεροπορική επιχείρηση Γαμψό Ξίφος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις περιοχές Kandil, Asos, Hakurk στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις για επιθέσεις στη χώρα μας από τρομοκράτες και στις περιοχές Tel Rıfat, Cizire και Derik. Στο πρώτο στάδιο, που αποτελούνταν από επιθέσεις σε καταφύγια, κρησφύγετα, σπήλαια, σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών και τα λεγόμενα αρχηγεία και στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών που απείλησαν τους τρομοκράτες, συνολικά 89 στόχοι, 81 εκ των οποίων ήταν 8 σήμερα το πρωί, καταστράφηκαν και πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τούρκοι, ΜΜΕ, Συρία, Ελλάδα,tourkoi, mme, syria, ellada