Τουρκικός Τύπος: Η κρίση μεταξύ «ΤΔΒΚ» και ΟΗΕ τελειώνει

«Η κρίση για το δρόμο στα Πύλα στην Κύπρο, η οποία έφερε αντιμέτωπους στρατιώτες του ΟΗΕ και αστυνομικούς της 'ΤΔΒΚ' και οδήγησε σε επεισόδια στα 'σύνορα', έφτασε στο στάδιο της επίλυσης», υποστηρίζει η Χουριέτ, σε ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα.

«Στη σιωπηλή διπλωματία μεταξύ των πλευρών, επιτεύχθηκε μια κατ' αρχήν συμφωνία η 'ΤΔΒΚ' να δημιουργήσει μια πύλη ελέγχου στα 'σύνορα' και ο ΟΗΕ

να εξασφαλίσει τον έλεγχο στη δική του περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Χουριέτ, ο Colin Stewart, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Κύπρο, έφτασε χθες το πρωί στο 'Υπουργείο Εξωτερικών' της 'ΤΔΒΚ' και συναντήθηκε με τον 'Υπουργό' Tahsin Ertuğruloğlu. Στις σιωπηλές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, οι τεχνικές αντιπροσωπείες του ΟΗΕ και της 'ΤΔΒΚ' εργάστηκαν λεπτομερώς πάνω στους χάρτες. Καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγονται οι έλεγχοι, αφού ο δρόμος που προχωρά από την τουρκική πλευρά φτάσει στο χωριό Πύλα στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ νεκρή ζώνη. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον, αφού οι λεπτομέρειες αποτυπωθούν σε έγγραφο.

Εμπλέκονται επίσης και οι κοινοτάρχες 

Η είδηση ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ της 'ΤΔΒΚ' και του ΟΗΕ αποτυπώθηκε και στα 'Ε/Κ' μέσα ενημέρωσης. Η ε/φ Πολίτης έγραψε ότι δεν υπήρξε καμία επιφύλαξη για τη διέλευση του δρόμου μέσα από την ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ νεκρή ζώνη και την πρόσβαση στα Πύλα και ότι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της χωροθέτησης και της ανάπτυξης της περιοχής μεταξύ του χωριού και των ‘συνόρων’ της 'ΤΔΒΚ'. Σύμφωνα με την ε/φ, θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση με τη συμμετοχή κοινοτικών και δημοτικών επικεφαλής για να καθοριστούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες στην περιοχή που θα χωροθετηθεί».

Γενί Σαφάκ: «Υποχώρηση ΟΗΕ – Ε/Κ»

Από την άλλη, η Γενί Σαφάκ κάνει λόγο για «υποχώρηση από ΟΗΕ-'Ε/Κ': Λογικεύτηκαν», γράφει χαρακτηριστικά.

«Χάρη στην αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ', οι 'Ε/Κ' και ο υποστηρικτής τους ο ΟΗΕ υποχώρησαν.

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της 'ΤΔΒΚ' και της 'Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου' για τη βελτίωση και διεύρυνση του δρόμου Πύλα - Άρσος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί επιτροπή με ‘Τ/Κ’ και 'Ε/Κ' εκπροσώπους υπό το συντονισμό της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Υπό την καθοδήγηση αυτής της επιτροπής θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα έργα».

Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 

«Η επιτροπή θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία κατασκευής του δρόμου όσο και στην χωροθέτηση της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, η συμφωνία, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του προσχεδίου, θα επισημοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφέρεται ότι με την επιτροπή που θα συσταθεί, η περιοχή θα ανοίξει για χωροθέτηση και έτσι τόσο η περιοχή θα αναπτυχθεί, όσο και οι 'Τ/Κ' που εγκατέλειψαν την περιοχή λόγω δυσχερειών θα επιστρέψουν στην περιοχή. Πηγές της 'ΤΔΒΚ' αξιολογούν θετικά την εξέλιξη. Οι πηγές αναφέρουν ότι με τη συμφωνία, η νίκη που επιτεύχθηκε στο πεδίο θα καταγραφεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οχήματα του ΟΗΕ είχαν σαρωθεί με μπουλντόζα 

«Μετά την κρίση, είχαν ξεκινήσει διπλωματικές επαφές για την εξεύρεση λύσης. Μετά τις εργασίες πλήρωσης, στο 1,5 χιλιόμετρο του δρόμου 11 χιλιομέτρων, είχε ριχτεί άσφαλτος ενώ τα συνεργεία περίμεναν το τέλος των επαφών. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι με την επίτευξη συμβιβασμού».

«Ο Πρέσβης των ΗΠΑ αποκαλύπτει»

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ανέφερε ότι:

«Η κοινή άσκηση με το USS Gerald Ford δεν σημαίνει ότι οι διαφορές με τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο έχουν τελειώσει. Μια από τις μεγαλύτερες περιοχές έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Κύπρος. Πρόσφατα υπήρξε μια κρίση περί δρόμου στο νησί. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός δρόμου στο χωριό Πύλα, όπου ζουν μαζί 'Τ/Κ' και 'Ε/Κ', οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά την παρέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ εναντίον 'Τ/Κ' υπευθύνων. Η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι η 'Ε/Κ' πλευρά είχε προβεί και στο παρελθόν σε τέτοιου τύπου ενέργειες και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν χάσει την αμεροληψία τους σε αυτή την περίπτωση. Αντέδρασε σκληρά στην παρέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε είναι επιπλέον βία. Μετά την ατυχή σύγκρουση της 18ης Αυγούστου, χαίρομαι που έχει επικρατήσει ηρεμία». Ο Flake δεν παρέλειψε να πει ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της έντασης μετά το περιστατικό. Υπογράμμισε τη σημασία να μπορεί η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο να εκπληρώσει την εντολή της σε όλο το νησί και δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας ο ΟΗΕ να είναι σε θέση να συνεργαστεί με τα διαφωνούντα μέρη στην Κύπρο και να δημιουργήσει πολιτικό χώρο για μια επίλυση».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Miroslav Jenca επισκέφθηκε επίσης το νησί μετά από αυτή την ένταση και είχε δηλώσει ότι «αναζητούν μια βάση για την ειρήνη», αλλά δεν κατάφερε να επιδείξει βούληση για την έναρξη μιας νέας διαδικασίας. Καθώς η θέση της τουρκικής πλευράς για τη «λύση των δύο κρατών» συνεχίζεται, ρώτησα τον πρέσβη των ΗΠΑ Flake αν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Ο Flake δήλωσε: «Ελπίζουμε με τη βοήθεια ενός απεσταλμένου του ΟΗΕ να δούμε να αποκτά δυναμική μια διαδικασία στην οποία θα γίνει διαπραγμάτευση για μια πολιτική λύση αναφορικά με τους 'T/K' και τους 'E/K'».

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό, Πύλα, σχέσεις Βουλής-Κογκρέσου στη συνάντηση Δημητρίου-Τσίβικου

Keywords
Τυχαία Θέματα