Τουρκικό ΥΠΕΞ για έκθεση ΕΚ: Γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, αναφέροντας ότι εν λόγω έκθεση είναι γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η Έκθεση για την Τουρκία για το 2022, η οποία αποτελεί συστατική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση του ΕΚ στις 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Αυτή η έκθεση, γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται

στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, αντικατοπτρίζει τη συνήθη ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση του ΕΚ τόσο για τις σχέσεις με τη χώρα μας όσο και για το μέλλον της ΕΕ. Αυτή η έκθεση, δυστυχώς, δείχνει επίσης ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι δέσμιοι της καθημερινής λαϊκιστικής πολιτικής και πόσο μακριά απέχουν από την ανάπτυξη της σωστής στρατηγικής προσέγγισης τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την περιοχή μας.

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου μας, όπου έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, θεωρούμε παράλογο για το ΕΚ να εγείρει διαφορετικές επιδιώξεις αντί για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι ραχοκοκαλιά των σχέσεών μας.

Επιπλέον, οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην έκθεση του AP, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις μονόπλευρες απόψεις ορισμένων κύκλων για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και είναι αποκομμένοι από την ιστορική και νομική πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς.

Το επόμενο διάστημα, κοινός στόχος μας με την ΕΕ είναι να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον διάλογο της χώρας μας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων μέσω της ενημέρωσης της Τελωνειακής Ένωσης. Τα αμοιβαία βήματα που θα κάνουμε σε αυτά τα θέματα θα οδηγήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και την ενταξιακή μας διαδικασία σε ένα νέο και δυναμικό επίπεδο.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να καταστήσει την ΕΕ παγκόσμια δύναμη απέναντι σε όλες τις τρέχουσες προκλήσεις, ιδιαίτερα την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την εμπορική απόκλιση και τις οικονομικές δυσκολίες. Ο προσδιορισμός αυτής της αλήθειας είναι δυνατός με μια οραματική προοπτική που δεν υποχωρεί στα καθημερινά συμφέροντα κάποιων κύκλων.

Ελπίζουμε ότι η νέα Βουλή που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του 2024 θα ενεργήσει με αμερόληπτη, ορθολογική και εποικοδομητική προοπτική.

Avrupa Parlamentosu’nun 2022 Türkiye Raporu Hk. https://t.co/m6O8efDAPi pic.twitter.com/m2xkD8LzNX

— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) September 13, 2023

Διαβάστε επίσης:

ΕΚ: «Πράσινο» στην έκθεση για Τουρκία - Εγκρίθηκε τροπολογία για Πύλα

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για έκθεση ΕΚ - «Απέχει από τις πραγματικότητες»

Keywords
Τυχαία Θέματα