Τουρκικό έγγραφο «καταρρίπτει» αφήγημα Άγκυρας για εμπλοκή ΗΠΑ στο πραξικόπημα

Οι ισχυρισμοί για κρυφή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016 φαίνεται να καταρρίπτονται από μια αποκαλυπτική έκθεση, όπως παρουσιάζεται σε τουρκικό στρατιωτικό έγγραφο. Σύμφωνα με το έγγραφο που έφερε στο φως η ιστοσελίδα Nordic Monitor, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε ήδη αποφασίσει να μειώσει τις πτήσεις των σκαφών  ανεφοδιασμού  που λειτουργούσαν από  την Αεροπορική Βάση του

Ιντσιρλίκ  πριν από την κινητοποίηση μονάδων του τουρκικού στρατού το βράδυ του πραξικοπήματος  

Η απόφαση διαβιβάστηκε στον Τούρκο Αξιωματικό Irfan Özsert  από τον αμερικανικό στρατηγό Edwin J. Deedrick, ο οποίος ήταν τότε βοηθός γενικού διοικητή της κοινής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Nordic Monitor υποστήριξαν ότι  δεν είχε νόημα για τις ΗΠΑ να μειώσουν την αεροπορική κάλυψή τους εάν εμπλέκονταν κατά κάποιον τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση. Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή δημοσιοποιήθηκαν από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης σε διάφορες χρονικές στιγμές. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος σε συνέντευξή του στο CNN Türk στις 16 Ιουλίου, ενώ τα γεγονότα εξακολουθούσαν να εκτυλίσσονται.

Σύμφωνα με το έγγραφο στη συνάντηση μεταξύ των Özsert και Deedrick που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016,  ο Αμερικανός στρατηγός ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι ο γενικός εισαγγελέας James E. Kraft Jr., ο διοικητής της Joint Special Operations Task Force (CJSOTF) ήταν σε προσωρινή άδεια και θα επιστρέψει στη θέση του στις αρχές Αυγούστου μετά από επίσκεψη στο Κουβέιτ και στη συνέχεια τις ΗΠΑ για άδεια.      

Σύμφωνα με το σημείωμα, ο Deedrick δήλωσε στον Τούρκο στρατηγό ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε αποφασίσει να μετατοπίσει μερικά από τα αεροπλάνα που είχαν αναπτυχθεί στην Βάση Ιντσιρλίκ στην Αφρικανική Διοίκηση (AFRICOM) προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές δυνατότητες σε εκείνη την περιοχή. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες από τις στενές δυνατότητες αεροπορικής υποστήριξης στα ιρακινά και συριακά θέατρα θα μειωθούν σχεδόν κατά 27% σε προσωρινή βάση, εξηγεί ο Deedrick.

Η προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης ήταν πως  η Βάση Ιντσιρλίκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι εισαγγελείς να ξεκινήσουν ποινικές έρευνες. Στην πραγματικότητα, αποφάσισαν να διερευνήσουν όχι μόνο Τούρκους αξιωματικούς, αλλά και αρκετούς Αμερικανούς που εγκαταστάθηκαν στη βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα