Τουρκική τρικλοποδιά στον Πρόεδρο εντός της ΕΕ… αξίας 200 δις ευρώ

Το τουρκικό τείχος της πολιτικής των δύο κρατών, που έστησε η Τουρκία στον ΟΗΕ, προκαλεί τεράστια προβλήματα επί του παρόντος στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ο μεν Πρόεδρος συνεχίζει τις προσπάθειές του, αλλά η τουρκική πλευρά προσδοκά να σπρώξει το Κυπριακό σε νέα βήματα διχοτόμησης μέσω τετελεσμένων στα κατεχόμενα, από την Πύλα ώς την Αμμόχωστο και τη Δερύνεια. Επί τούτων, προστίθενται οι κινήσεις ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, ώστε να είναι

η τουρκοποίηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου δρόμος χωρίς επιστροφή. Ώς αργά χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος ήλπιζε ότι κάτι θετικό θα ήταν δυνατό, κατά τον ίδιο, να συμβεί στη συνάντηση τού κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον ΟΗΕ. Αυτά και άλλα συμβαίνουν στο εσωτερικό.

Σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία θα επιδιώξει, όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν, την εμβάθυνση των σχέσεων του ψευδοκράτους με τον μουσουλμανικό κόσμο, και δη στην Ισλαμική Διάσκεψη, όπου κατέχει ήδη καθεστώς παρατηρητή. Σε επίπεδο ΕΕ, η Τουρκία κτίζει ρεκόρ εμπορικών συναλλαγών ύψους 200 δις ευρώ, και το συνδέει με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης κοινών συμφερόντων. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να βάλει τρικλοποδιά στην πολιτική του Προέδρου, που επιθυμεί τη σύνδεση της αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα