Τουρκικά ΜΜΕ: Σχέδιο Β ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση για Αγία Σοφία

Σχέδιο Β ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση, σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει αύριο αρνητικά για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι νομικοί της Προεδρίας έχουν παραδώσει ένα plan B στον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον νομικό Ερσάν Σεν, με βάση τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, αναμένεται πως και τώρα η απόφαση θα είναι απορριπτική, ενώ ο επίσης νομικός Τζουνέιτ Τορομάν σημειώνει πως αν το επιθυμεί η κυβέρνηση μπορεί

να αγνοήσει την δικαστική απόφαση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας  Areda για λογαριασμό του AKP, το 79,4% των Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ του να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή, ενώ αρνητικά απαντά το 20,6%.

Στο ερώτημα αν «η μετατροπή σε τζαμί θα επηρεάσει τον αριθμό των τουριστών», το 29,5% απαντά πως θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα, το 52,9% δηλώνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή, ενώ το 17,6% κάνει λόγο για μείωση.

Τέλος, στο «πώς θα επηρεαστεί η σχέση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές χώρες εάν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί», το 63,8% των συμμετεχόντων απαντά πως «οι σχέσεις μας δεν επηρεάζονται, διότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερική μας υπόθεση», ενώ το 36,2% εκτιμά πως «οι σχέσεις μας θα επιδεινωθούν».

Διαβάστε επίσης:

Μ. Πομπέο: «Προτρέπουμε την Τουρκία να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο»

Keywords
Τυχαία Θέματα