Τουρκία: Προεκλογικός αναβρασμός 22 ημέρες πριν την κάλπη

Μόλις 22 μέρες πριν από το άνοιγμα των καλπών και ο Τούρκος Πρόεδρος, που ομολογουμένως ζορίζεται, κλείνει πεισματικά τα μάτια και τα αυτιά του στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν χαμηλά ποσοστά και κάνουν λόγο για εκλογές δύο γύρων, μειώνοντας - επί της ουσίας - το γόητρο του αδιαφιλονίκητου νικητή.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο STAR TV, ο Νεοσουλτάνος εμφανίστηκε

πεπεισμένος ότι η εκλογική αναμέτρηση θα ολοκληρωθεί από τον πρώτο γύρο, με νικητή βεβαίως τον ίδιο. Αυτός είναι άλλωστε και ο διακαής του πόθος, να στήσει μια ώρα νωρίτερα τη μοναρχία που επιθυμεί.

Μάλιστα, υπενθύμισε στους ψηφοφόρους ότι το κόμμα του, το ΑΚΡ, πρέπει να λάβει 300 έδρες στη Βουλή, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα πίσω από τον ίδιο να είναι ισχυρή, ώστε οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται τάχιστα.

Πάντως, οι Κούρδοι είναι αυτοί που αναμένεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Διόλου τυχαίο και το άνοιγμα του Ερντογάν προς το Κόμμα του Ντεμιρτάς, το οποίο διαχρονικά πολεμά, με τον ίδιο να τους θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Νεοσουλτάνος, παρόλα αυτά, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αριθμός των εδρών που θα λάβει το κόμμα του, θα καθοριστεί από την είσοδο ή όχι του φιλοκουρδικού κόμματος στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αν το κόμμα του Ντεμιρτάς καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο του 10%, θα αποκτήσει από 55 μέχρι 70 έδρες στη βουλή, εάν όμως λάβει 9,9% τότε αυτές οι έδρες θα περάσουν στο ΑΚΡ, δίνοντάς του την αυτοδυναμία.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πάντως, που θα είναι υποψήφιος από τις φυλακές, διαμήνυσε σε κάθε τόνο, ότι στόχος του είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στη μονοκρατορία, επισημαίνοντας - παράλληλα - τον κίνδυνο διολίσθησης στον φασισμό.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν απείλησε εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα διστάσει να χτυπήσει νέες πόρτες, κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς δράττεται κάθε ευκαιρίας για να αναπτερώσει το εθνικιστικό αίσθημα των οπαδών του.

Δεν μας ενδιαφέρει η Γερουσία, ανέφερε αυτολεξεί, υποδεικνύοντας ότι η Άγκυρα παραμένει πιστή στα συμφωνηθέντα και τις υποχρεώσεις της, καταβάλλοντας τα οφειλόμενα ποσά.

Μάλιστα, με αλαζονεία και υπεροπτικό ύφος, προειδοποίησε την Ουάσιγκντον να μην υποπέσει σε κάποιο νομικό λάθος σε σχέση με τη συμφωνία πώλησης των F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικός μας εταίρος είπε, και ως τέτοιος ας μην μας λένε να χτυπήσουμε άλλη πόρτα, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα