Τουρκία: Νέα οδηγία φέρνει το Μπαρμπαρός στην Α. Μεσόγειο

Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να παραβιάζει την ΑΟΖ, διατηρεί η Άγκυρα το Μπαρμπαρός, στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα.

Η νέα τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους διατηρεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Μερσίνας και της περιοχής μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Με ισχύ μέχρι και τις 14 Μαίου που αποτελεί σύμφωνα

με διπλωματικούς κύκλους ενδεικτική ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη μέση γραμμή με την Αίγυπτο, ως συνέχεια των απαιτήσεων της που κατέγραψε και σε έγγραφο που κατέθεσε και στα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν αποκλείεται, στη σκιά των συνομιλιών, το τουρκικό πλοίο να κινηθεί σε περιοχές που θα εφάπτονται και εκτείνονται των δυτικών οικοπέδων της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δηλαδή στα τεμάχια «4», «5», «6», «7» και «1» .

Κυβερνητική πηγή, δήλωσε στο Σίγμα, ότι η Λευκωσία έχει καθαρή και κρυστάλλινη θέση την οποία γνωρίζουν όχι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και μεγάλοι παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Η θέση αυτή δηλοί ότι "σε περίπτωση νέας παραβίασης της ΑΟΖ της ΚΔ η Λευκωσία δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου, εάν και εφόσον αυτός επαναρχίσει.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Μπαρμπαρός στην ευρύτερη περιοχή ερμηνεύεται από πολιτικούς κύκλους ως σήμα της Άγκυρας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται υπό τους δικούς της όρους, επαναφέροντας το επιχείρημα του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν νοείται ενδοκοινοτικός διάλογος υπό το καθεστώς εκβιασμού και απειλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα