Τουρκία: Εντολή στις τελωνειακές Αρχές για αποφυγή αλληλογραφίας με ΚΔ

Με τίτλο «Απάντηση στην κίνηση του ‘Ε/Κ’ τμήματος περί τελωνείων: Μην γράψετε ούτε e-mail» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ ρεπορτάζ, όπου υποστηρίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε εντολή στις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας να μην ανταλλάσσουν καμία αλληλογραφία, ούτε ηλεκτρονική με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζουν, παρά τους κανόνες της τελωνειακής ένωσης που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη που συναλλάσσονται με την Τουρκία.

«Ενώ

συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα ντε φερ Τουρκίας, Ελλάδας, και 'Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου' ('Ε/Κ ΔΝΚ'), ιδίως στις σχέσεις με την 'ΤΔΒΚ' και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξε μια ενδιαφέρουσα επαφή μεταξύ της 'Ε/Κ ΔΝΚ' και των τουρκικών αρχών. Όταν η 'Ε/Κ ΔΝΚ', η οποία δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, ζήτησε έγγραφα από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε εντολή να μην υπάρξει επαφή με την 'Ε/Κ ΔΝΚ' με καμία επίσημη επιστολή και να αποφευχθεί κάθε είδους αλληλογραφία, συμπεριλαμβανομένων e-mail. Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου προειδοποίησε τις τουρκικές τελωνειακές διοικήσεις για τον ’Ε/Κ' τομέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, η Τελωνειακή Υπηρεσία της 'Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου' ('Ε/Κ ΔΝΚ') ζήτησε από τουρκικό τελωνείο να ελέγξει «έγγραφο κυκλοφορίας A.TR» που χρησιμοποιείται στις εξαγωγές.

Μετά από δισταγμό ως προς την απάντηση που έπρεπε να δοθεί, το θέμα διαβιβάστηκε στο τουρκικό υπουργείο Εμπορίου. Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο για το θέμα, δήλωσε ότι η 'Ε/Κ ΔΝΚ', η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί μόνη της την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960 και τερματίστηκε το 1963, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία και δεν υφίστανται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή σε επίσημο και πολιτικό επίπεδο μεταξύ της Τουρκίας και της 'Ε/Κ ΔΝΚ'».

Δεν θα υπάρξει επίσημο έγγραφο

Το Τ/Υπουργείο ανέφερε ότι «οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να μην επικοινωνούν με την 'Ε/Κ ΔΝΚ' μέσω οποιασδήποτε επίσημης επιστολής και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι στο μέλλον θα πρέπει να απέχουν από κάθε αλληλογραφία, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τις αρχές της 'Ε/Κ ΔΝΚ'».

Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR, το οποίο είναι ένας τύπος πιστοποιητικού κυκλοφορίας και προέλευσης, εκδίδεται για μεταποιημένα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα σε ελεύθερη κυκλοφορία που μεταφέρονται απευθείας μεταξύ δύο τμημάτων της περιοχής Τελωνειακής Ένωσης που συγκροτούν η Τουρκία και η ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, «αν και η Τουρκία δεν έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την 'Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου' ('Ε/Κ ΔΝΚ'), συνεχίζει τις οικονομικές της σχέσεις με την 'Ε/Κ ΔΝΚ' σε περιορισμένο βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων, κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Ιουλίου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές ύψους 405 χιλιάδων δολαρίων προς την 'Ε/Κ ΔΝΚ'».

Keywords
Τυχαία Θέματα