H Τουρκία ενέκρινε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της τουρκικής βουλής.

Το Κόμμα AK, το MHP και το CHP ψήφισαν "ναι", το κόμμα IYI ψήφισε "όχι". Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 287 ψήφους, ενώ ΟΧΙ είπαν 55 βουλευτές και άλλοι 4 απείχαν.

Το πρωτόκολλο θα σταλεί τώρα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν

για να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως για να λάβει κι επίσημο χαρακτήρα η έγκριση.

Η μέρα που όλη η Δύση περίμενε, προκειμένου να δει αν η Τουρκία θα ξαναδεθεί στο άρμα της έφτασε. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε απόψε στις 23 Ιανουαρίου 2024 την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία σημαντική νίκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ θα οδηγήσει και στο ξεπάγωμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Η Τουρκία τώρα έχε να περιμένει το αντάλλαγμα, που δεν είναι άλλο από τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Η τ/κυβέρνηση έχει ζωτική ανάγκη τα F-16. Δεν είναι τόσο εύκολο Να αγοράσει άλλου τύπου αεροσκάφη, γι’ αυτό κι ο Ερντογάν κατάφερε να μεταπείσει ακόμη και τον πεισματάρη εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να πει το ‘ναι’.

Η Ουάσιγκτον τελικά κατάφερε να πείσει την Άγκυρα να κάνει όλα τα βήματα που απαιτούνταν για την ένταξη της Σουηδίας, ώστε έπειτα εκείνη, κι όχι παράλληλα, να εισηγηθεί στο Κογκρέσο το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε ένα πολιτικό ρίσκο, σχολιάζει η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία, και τώρα θα φανεί το κατά πόσο είναι αξιόπιστος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και θα προχωρήσει στην υλοποίηση της δικής του υπόσχεσης προς το Κογκρέσο.

Ανάρτηση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα για την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Σπουδαία κίνηση για τη Σουηδία, την Τουρκία και όλο το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Σε ξεχωριστή ανάρτησή του στον λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε: «Εκτιμώ βαθύτατα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της Συμμαχίας, η οποία σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει ξεκάθαρα τη διαρκή εταιρική μας σχέση. Οι ευχαριστίες μου στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση».
 

Διαβάστε επίσης: Πρωθυπουργός Σουηδίας: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα