Τουρκία: Απαγόρευση δημοσίευσης του σκίτσου στο Charlie

Ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται η προσβολή τη θρησκείας ανακοίνωσε το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ το οποίο απαγόρευσε την πρόσβαση στις σελίδες που είχαν δημοσιεύσει το σκίτσο του Μωάμεθ του Charlie Hebdo σε τέσσερις ιστοσελίδες: Birgun, T24, Internet Haber kai Thelira.

Την απόφαση αυτή ζήτησε με προσφυγή του στο δικαστήριο ο δικηγόρος Ερτζάν Ερζγκίν επικαλούμενος την προσβολή των θρησκευτικών αξιών δια μέσω του Τύπου.

Ο δικηγόρος Ερτζάν Ερζγκίν της Ένωσης Δικηγόρων Ντιγιάρμπακιρ δήλωσε ότι ζήτησε να ληφθεί απόφαση

για απαγόρευση της δημοσίευσης του σκίτσου στην Τουρκία η οποία θέτει σε κίνδυνο την δημοσια τάξη.Στο δικαιολογητικό της απόφασης του το δικαστήριο αναφέρει ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ελευθερία της έκφρασης.Ωστόσο αναφέρει ότι μερικές φορές η ελευθερία της έκφρασης μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τα ατομικά δικαιώματα κάποιου άλλου.Η νομική τάξη δεν είναι δυνατόν να διαφυλάξει και τα δύο δικαιώματα ταυτόχρονα. Η ανωτερότητα του ενός έναντι του άλλου καθορίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα και συγκεκριμένους όρους, αναφέρει το δικαστήριο.Στην ίδια απόφαση αναφέρεται επίσης ότι οι θρησκευτικές αξίες και τα σκίτσα, τα δημοσιεύματα, οι φωτογραφίες οι οποίες προσβάλλουν τον Προφήτη είναι αποδεκτά ως προσβολή στους θρησκευόμενους ανθρώπους. "Επειδή θρησκευτική πίστη ενός ανθρώπου η οποία αποτελεί μέρος της περηφάνειας, της τιμής και του σεβασμού του είναι μια αξία η οποία πρέπει να προστατευτεί στο πλαίσιο του ατομικού δικαιώματος", αναφέρει το δικαστήριο και προσθέτει:"Η προσβολή της θρησκείας στην οποία πιστεύει κάποιος πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα. Όλοι πρέπει να σέβονται τις πεποιθήσεις και τις θρησκευτικές αξίες ενός ανθρώπου. Και η αρχή της κοσμικότητας αυτό επιβάλλει".ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα