Τορναρίτης:Αν συνεχιστεί η στάση Τουρκίας, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα κρίση

Συνεχίζονται στο Στρασβούργο οι εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2022 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, με θέμα  τις τρέχουσες προκλήσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τορναρίτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, σήμερα, η Ευρώπη, αντιμετωπίζει αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, νέες συγκρούσεις

και άλλες απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.  Επεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την άμεση και έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας η οποία έχει επιδείξει την αλληλεγγύη και στήριξή της στον Ουκρανικό λαό, υιοθετώντας ομόφωνα ξεκάθαρη θέση κατά  του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, τόνισε, αποτελεί υποκρισία να καθίσταται μόνο ο Ρώσος Πρόεδρος υπεύθυνος για τις επιθετικές του ενέργειες ενώ να επιδεικνύεται ανοχή προς τον Τούρκο Πρόεδρο, κ. Recep Tayyip Erdoğan ο οποίος με την αδιάλλακτη και επιθετική του στάση παρεμποδίζει τη λύση του κυπριακού, παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και προβαίνοντας σε παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η επιθετική αυτή συμπεριφορά, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, έχει στραφεί πρόσφατα και ενάντια της Ελλάδας με συνεχείς παραβιάσεις και απειλές έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο. Η επιείκεια που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα, είπε ο κ. Τορναρίτης, επιτρέπει στην Τουρκία να προωθεί ανεμπόδιστη τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και τις ηγεμονικές της βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε δε ότι εάν συνεχιστεί η στάση αυτή, καθώς και η υιοθέτηση της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», τότε η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με νέα κρίση με εκτεταμένες και επικίνδυνες συνέπειες.

Ο κ. Τορναρίτης, σημείωσε, τέλος, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να απαιτήσει πλήρη δέσμευση από τα κράτη-μέλη του προς τις κοινές αρχές και αξίες του Οργανισμού και να καταδικάσει κάθε ενέργεια, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη δημοκρατία και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τορναρίτης Αν, Τουρκίας, Ευρώπη,tornaritis an, tourkias, evropi