Τορναρίτης: Προτείνει υλοποίηση Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη νεκρή ζώνη

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης συναντήθηκε σήμερα (Δευτέρα, 19/2) με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε αρχικά στην πρόταση του υποψηφίου Δημάρχου για συμμετοχή του Δήμου Λευκωσίας ως εταίρου στην υλοποίηση της πρότασης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν για τη δημιουργία στη νεκρή ζώνη ενός δικοινοτικού

πάρκου ηλιακής ενέργειας ισχύος 30 έως 50 μεγαβάτ (ΜW).

Ο Ν. Τορναρίτης προτείνει ο Δήμος Λευκωσίας να είναι βασικός εταίρος της ΕΕ στην υλοποίηση του, έχοντας μεγάλη εμπειρία συνεργασίας σε ανάλογα μεγάλα έργα δικοινοτικής ωφέλειας από την εποχή των Λέλλου Δημητριάδη – Μουσταφά Ακιντζί.  Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι ο Δήμος Λευκωσίας θα είναι πρωταγωνιστής σε ένα μεγαλόπνοο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ο Ν. Τορναρίτης έθεσε επίσης την ανάγκη διάνοιξης των οδοφραγμάτων της Μιάς Μηλιάς και του Πυροϊου. Σημείωσε ότι η Λευκωσία είναι μια πόλη που εξαιτίας της κατοχής έχει εγκλωβιστεί κυκλοφοριακά - μία μόνο έξοδος στην νότια πλευρά της. Το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της εισόδου και εξόδου της πρωτεύουσας.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ανοίξει και το οδόφραγμα στον Άγιο Κασσιανό στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και αντάλλαξε απόψεις για το έργο επέκτασης του Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου.

Τέλος συζητήθηκαν άλλα θέματα συνεργασίας του Δήμου με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν για κατασκευή πάρκου με φωτοβολταϊκά στη νεκρή ζώνη εξαγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2021, ήδη συζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα δύο μέρη, την Κυπριακή Κυβέρνηση και την Τ/Κ ηγεσία και υπάρχει πολιτική συμφωνία να προχωρήσει. Ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Μάριο Νάβα που είναι υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και υλοποίησή του δήλωσε (7/5/2023) ότι ήδη μια Ευρωπαϊκή εταιρεία ετοιμάζει προκαταρκτική μελέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα