Ρικ Τοντ: Η.Β. και Κύπρος οραματίζονται την ίδια Ευρώπη

Kύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πολλά κοινά λόγω του κοινού παρελθόντος και των ανθρώπινων σχέσεων που κτίστηκαν, αναφέρει σε αποκλειστικό άρθρο του στο SigmaLive English, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Ρικ Τοντ, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, ανέδειξε το κοινό όραμα που μοιράζονται

οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

Ο Ρικ Τοντ, τονίζει, ότι η συναντήσεις του Φίλιπ Χάμοντ στο νησί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο το τι εστί ΕΕ και πώς θα ήθελαν να την δουν να εξελίσσεται στο μέλλον. Πιο αποτελεσματική, δίκαια και υπεύθυνη αλλά πάνω από όλα ανταγωνιστική προσθέτει.

«Όσο συναντώ ανθρώπους σε όλη την Κύπρο, θυμάμαι πως οι δύο χώρες, παρόλο που βρίσκονται σε άλλη γεωγραφική θέση, σφυρηλάτησαν την ευημερία και το άνοιγμα προς τον κόσμο όπως επίσης και τις αρχές του εμπορίου. Μοιραζόμαστε κοινές φιλοδοξίες και αξίες. Θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του σήμερα και του αύριο και να προσφέρει ανάπτυξη, ευημερία και να εργαζόμαστε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε τα παγκόσμια προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό προσθέτει, είναι και ένα μήνυμα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μου, εισέπραξε από τους πολιτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

“Ξανά και ξανά, αυτό που μας έλεγαν οι άνθρωποι στην Κύπρο, είναι ότι συμφωνούν στο ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Η.Β. για να τα καταφέρει”, τονίζει ο Ρικ Τοντ.

Στη συνέχεια αναγωνρίζει πως η ΕΕ έβαλε τέλος σε αιώνες διενέξεων, χτίζοντας ειρήνη και ευημερία για όλους. Ωστόσο σημειώνει, υπέστη πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Αυξήθηκε ο αριθμός των κρατών μελών από 9 σε 28, για παράδειγμα.

“Αλλά η θεμελειώδης αρχή του εμπορίου, στην οποία πιστεύουμε και οι δύο χώρες και η σημασία της ενιαίας αγοράς παραμένουν αμετάβλητες. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, πρέπει να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας τα εργαλεία για να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, τον ψηφιακό τομέα και τον ενεργειακό.”, αναφέρει ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.

Όπως υποστηρίζει, αρκετοί επιχειρηματίες στην Κύπρο του ανέφεραν ότι θέλουν μια πιο δυναμική, ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή Ευρώπη η οποια θα παρέχει ευημερία και ασφάλεια για όλους. Είναι αποφάσεις αντιμετωπίζοντας το σήμερα και αρκετές από αυτές θα είναι αποτέλεσμα σκληρών συζητήσεων, προσθέτει.

“Θέλουμε όμως μια Ευρώπη η οποία ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνω, που να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε όλη την ΕΕ. Και που οι μεταρρυθμίσεις θα ευνοούν όλα τα κράτη μέλη”, τονίζει.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις δηλώσεις Χάμοντ στην Κύπρο, ο οποίος είπε ότι το Η.Β. θέλει να δουλεύει με χώρες όπως η Κύπρος η οποία μοιράζεται τις αξίες, της ανησυχίες και το ίδιο όραμα για την ΕΕ.

“Ο Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύει ότι θα επιτύχει στη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις και επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Η.Β.-ΕΕ. Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι προς συμφέρον όλων μας”, καταλήγει.

[email protected]

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα