Τον ΠτΔ θα συνοδεύσει σήμερα ο ΥΠΕΞ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, παρακάθισε χθες το απόγευμα (Πέμπτη, 23/9) στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον

Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουιάνας, με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα.

Κατά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry, και της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια, ανασκοπήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση όλων των μερών στη θεσμοθέτηση μηχανισμών παρακολούθησης του έργου που επιτελείται μέσω της Μόνιμης Γραμματείας που αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσει τη λειτουργία της στη Λευκωσία, συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης και άλλων Κρατών σε ad hoc βάση για συμμετοχή στις διεργασίες, και έγινε προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της τριμερούς που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Στην πρωινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, κ. Ahmed Aboul Gheit, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μετά την τελευταία συνάντησή τους που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Σύνδεσμο. Προς τούτο αποφασίστηκε η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο τη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών, με στόχο αυτό να υπογραφτεί στο πλαίσιο επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Aboul Gheit στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στα θέματα ενέργειας και στις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Κατάρ, ενώ από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα