Το ΥΠΑΝ χαιρετίζει όλες τις ενέργειες που προωθούν την Ισότητα των Φύλων

Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου που χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που συνδιοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας και η Επίτροπος Ισότητας, με στόχο την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για Προώθηση της Ισότητας στην Καλαθόσφαιρα.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) χαιρετίζει όλες τις ενέργειες που προωθούν την Ισότητα των Φύλων,

καθώς και τις ενέργειες αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της ισότητας, στην περίπτωση που παρατηρείται τέτοιου είδους δυσμενής διάκριση ή ανισότητα. Ταυτόχρονα, καταδικάζει οποιεσδήποτε ενέργειες ή αποφάσεις δημιουργούν ανισότητες στη βάση έμφυλων διακρίσεων.

Η ισότητα ανάμεσα στα φύλα αποτελεί ένα καίριο ζητούμενο των σύγχρονων κοινωνιών. Ιδιαίτερα η έμφυλη ισότητα στον χώρο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της πολιτικής του ΥΠΑΝ και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και της εκπαίδευσης. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση της αρχής της έμφυλης ισότητας στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό αλλά και σε κάθε φάσμα της ζωής μας, φαίνεται ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη για άρση όλων των έμφυλων αδικιών, αποκλεισμών και ανισοτήτων. Είναι γι’ αυτό που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διατρανώσουμε με παρρησία τη βούλησή μας για άρση κάθε συνειδητής ή ασυνείδητης έμφυλης αδικίας που εμφανίζεται στον χώρο της παιδείας και του αθλητισμού.

Σημειώνεται ότι στο Υπουργείο μας λειτουργεί η Διατμηματική Επιτροπή για την Προώθηση της Ισότητας Ανδρών και Γυναικών και την Εξάλειψη των Στερεοτύπων και των Διακρίσεων λόγω Φύλου στην Εκπαίδευση, η οποία, μέσα από το Σχέδιο Δράσης που εκπονεί ανά τριετία, επιχειρεί να συμβάλει στην πρόληψη και διαχείριση του έμφυλου ρατσισμού.

Παράλληλα, η Αντιρατσιστική Πολιτική του Υπουργείου καθώς και η Πολιτική για πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού θέτουν ξεκάθαρα ως παράγοντες ευαλωτότητας το φύλο, την έκφραση φύλου αλλά και την ταυτότητα φύλου των μαθητών και μαθητριών μας. Οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων καλούνται να εφαρμόσουν πιστά τις πιο πάνω πολιτικές για προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας στην οποία πιθανόν να υπόκεινται λόγω των πιο πάνω χαρακτηριστικών της ταυτότητάς τους.

Σημειώνεται επίσης ότι το Υπουργείο  υλοποιεί μεταξύ άλλων επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε ζητήματα διαφυλικών σχέσεων, ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, προστασίας από τον ρατσισμό, τον εκφοβισμό, την ομοφοβία και τρανσφοβία. Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας συμβάλλει στην αποδόμηση των έμφυλων στερεότυπων και περιορισμών που ενυπάρχουν στην κοινωνία. Η διαμόρφωση των αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων έχει την αφετηρία της στον χώρο της οικογένειας, εδραιώνεται όμως και ενισχύεται στον χώρο του σχολείου και του αθλητισμού. Το σχολείο και ο αθλητισμός δεν πρέπει να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής έμφυλων στερεοτύπων, αλλά, αντίθετα, οφείλουν να αποτελούν ισχυρό μέσο καταπολέμησης, άρσης και αποδόμησής τους, επειδή αυτά καταστρατηγούν το εγγενές δικαίωμα των παιδιών να αναπτύξουν πλήρως τις ικανότητες, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους.

Παράλληλα, η υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία Διεθνών Συμβάσεων όπως:

-     η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού,

-     η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,

-     οι Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας,

-     η πιο πρόσφατη έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για θέσπιση ευρωπαϊκής οδηγίας για την πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας,

αποτελούν σημαντικά δεσμευτικά εργαλεία που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των Πολιτικών του Υπουργείου μας για ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί και οφείλει να μειώνει τον αποκλεισμό και τις ανισότητες και παράλληλα να εμπλουτίζεται με συμπεριληπτικές πρακτικές. Αυτό πρέπει, ανάμεσα στ’ άλλα, να επιδιώκεται μέσω ενός έμφυλου προϋπολογισμού που εξασφαλίζει εκ των προτέρων ισότιμη συμμετοχή για τα δύο φύλα.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας, για τη συνεργασία και για τον από κοινού καταρτισμό Μνημονίου Συναντίληψης για δράσεις που αφορούν στην ισότητα των φύλων και την ισότιμη συμμετοχή κοριτσιών και αγοριών.

Εύχομαι ολόψυχα δύναμη και καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους, στο εκπαιδευτικό, αθλητικό και φυσικά στο ανθρώπινό μας έργο.

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Γεωργίας: Ετοιμοι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια πράσινη χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΝ, Ισότητα, Φύλων,ypan, isotita, fylon