Το βαν αξίας ενός εκατ. του Υπ.Μεταφορών που θα ελέγχει το οδικό δίκτυο (vid)

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σχετικά με το Πολυδύναμο Σύστημα Επιθεώρησης το οποίο έχει υπογραφεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και την ανάδοχο εταιρεία ARRB Systems AB.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως πρόκειται για ένα όχημα το οποίο θα έχει λέιζερ αισθητήρες κάμερες και άλλου είδους εξοπλισμό που θα σαρώνει και θα σκανάρει τόσο το οδικό δίκτυο όσο και την επίπτωση του οδικού

δικτύου, δηλαδή τις πινακίδες τα κιγκλιδώματα κτλ.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα καταγράφει ουσιαστικά επιφανειακές φθορές, θα κάνει μέτρηση της τραχύτητας και  μακροϋφής σε σχέση με την ταχύτητα των αυτοκινήτων και την ποιότητα του οδοστρώματος και επίσης θα φωτογραφίζει τόσο το οδόστρωμα όσο και την επίστρωση και θα βρίσκει τις λακκούβες, τις ρωγμές, εάν είναι σύμφωνα με τα πρότυπα ένα οδικό δίκτυο, εάν παραδίνει ένας εργολάβος ένα έργο θα σκανάρεται από το όχημα για να επιβεβαιώνουμε ότι τηρεί τις προδιαγραφές.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ένα όχημα αρκεί για την Κύπρο, ο Υπουργός τόνισε πως δεν χρειαζόμαστε περισσότερα, αφού μπορεί να καλύψει πολλά χιλιόμετρα δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη και για άλλο όχημα.

Σημείωσε ακόμα πως το κόστος του συγκεκριμένου συστήματος φτάνει στο ένα εκατομμύριο συμπεριλαμβανομένου με πενταετής συντήρηση του οχήματος. Δεν είναι καθόλου ακριβό είναι με διαδικασία προσφορών, αφού πρόκειται για ειδικό όχημα το οποίο ενώνεται με άλλου είδους συστήματα και λογισμικά  του τμήματος των δημοσίων έργων μεταφέροντας όλα τα δεδομένα.

«Σκεφτείτε, ένα έργο που παραδίδει ένας εργολάβος και πηγαίνουμε σήμερα με ένα στερεότυπο, παραδοσιακό τρόπο να ελέγξουμε αν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που ουσιαστικά κόβουμε κομμάτια από το οδόστρωμα για να ελεγχθούν και δεν γίνονται με τον ψηφιακό τρόπο οι έλεγχοι, πλέον θα γίνεται μια σάρωση και αμέσως θα καταλαβαίνουμε αν τηρεί τις προδιαγραφές», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως σε μερικούς μήνες θα φτάσει στην Κύπρο το όχημα αυτό και πριν το τέλος του χρόνου θα είναι σε λειτουργία αυτό το σύστημα, κάτι το οποίο αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες το εφαρμόζουν και μάλιστα θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην οδική ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα