Το θέμα των δυο στρατιωτικών θέτει ο Καμμένος στην Ε.Ε

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, θα θέσει, σήμερα στις Βρυξέλλες στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η αναπληρώτρια ΓΓ του NATO, Ρόουζ Γκοτμέλερ.

Την Δευτέρα 5/3 το δικαστήριο της Αδριανούπολης

απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι θα παραμείνουν κρατούμενοι έως τη δικάσιμο, η οποία δεν έχει, ακόμα, οριστεί.

Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο Πεντάγωνο στην Αθήνα.

Μήνυμα στην Άγκυρα να μην μετατρέψει μία καθημερινή διαδικασία σε εθνικό και νομικό ζήτημα απεύθυνε, εξάλλου, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, καλώντας την τουρκική πλευρά να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Η μοναδική κατηγορία, για την οποία κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι αυτή της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, διευκρινίζοντας ότι η δικαστική έρευνα, στην οποία υποβλήθηκαν αφορούσε και την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Επίσης τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους, από καμία πλευρά.

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με τους Τούρκους στρατιωτικούς, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε η Τουρκία να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό ως μια τακτική κλιμακούμενης έντασης.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση και από τη στιγμή, που η τουρκική πλευρά επικαλείται τη νομική διαδικασία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τη σεβαστεί.

Είπε, επίσης, ότι προέχει η ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας στην Τουρκία, καθώς και ότι η Αθήνα εξαντλεί όλα τα πολιτικά μέσα πίεσης.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κάλεσε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Η Άγκυρα, ωστόσο, συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις, «βαφτίζοντας», αυτή τη φορά, τουρκικό το Καστελόριζο με Navtex.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε μια πρωτοφανή Navtex για άσκηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκικό χερσαίο έδαφος και μαζί δέσμευσε και το Καστελόριζο, περιλαμβάνοντας το ελληνικό νησί στην περιοχή των τουρκικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα