Το Θέατρο και το θεατρικό παιγνίδι, ανεκτίμητο δώρο για πετυχημένα παιδιά

Το θέατρο, σαν δραστηριότητα, έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για τα παιδιά σας, ειδικά στην εποχή που ζούμε. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ανεκτίμητο δώρο για να μπορούν τα παιδιά σας να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνουν. Ποια είναι, όμως, τα εργαλεία του Θεάτρου και του Θεατρικού παιγνιδιού, που ενισχύουν την προσωπικότητα ενός παιδιού;

Σήμερα σχεδόν κάθε παιδί έχει και κινητό τηλέφωνο και ταμπλέτα, δυστυχώς από πολύ μικρή ηλικία. Σε όποιο εστιατόριο ή καφετέρια πας και έχει παιδιά,

τα βλέπεις με ένα κινητό ή με μία  ταμπλέτα στο χέρι. Αυτό, βέβαια, εμποδίζει την κοινωνικοποίηση και την ανθρώπινή επαφή που είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη παιδική και ενήλικη ζωή. 

Η  τεχνολογία είναι υπέροχο εργαλείο και έχει αλλάξει την ζωή μας προς το καλύτερο και αυτό κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί. Πρέπει, όμως, να παραδεχθούμε ότι εκτός από θετικά έχει και κάποια αρνητικά και γι’ αυτό ειδικά στα μικρά παιδιά πρέπει να μπαίνουν όρια. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος η ενασχόληση με το κινητό και το τάμπλετ να ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Αντίθετα, η υπερβολική χρήση εμποδίζει τα παιδιά να αποκτήσουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, οι οποίες αναμφίβολα παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και είναι απαραίτητες για την επιτυχία και την ευτυχία τόσο στη παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή τους.   

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το θεατρικό εργαστήρι και να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους, να τα εξωτερικεύουν, να τα εκφράζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συσσωρεύουν θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα, κάτι το οποίο θα τα βοηθήσει να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και στην ενήλικη ζωή τους . 

Η ενασχόληση με την τέχνη του θεάτρου συμβάλλει επίσης στη συνολική μόρφωση και καλλιέργεια των παιδιών. Αναλυτικά, τα οφέλη του θεάτρου και του θεατρικού παιχνιδιού είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να δρουν ομαδικά και να σέβονται το ένα το άλλο. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να επικοινωνούν και να συζητούν τις ιδέες τους, να διαπραγματεύονται και να ακούν προσεχτικά τους άλλους. Στο θέατρο γινόμαστε καλύτεροι κάνοντας πρόβες και με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε την αξία της επανάληψης που τόσο πολύ βοηθάει στη διαδικασία της μάθησης.

Στη διαδικασία του στησίματος της παράστασης μαθαίνουνε την πειθαρχία, που είναι κάτι πολύ σημαντικό επειδή βοηθάει να έχουμε στο σύνολο μια συγκροτημένη εικόνα. Για να κάνουν τα παιδιά μια πετυχημένη θεατρική παρουσίαση, η συνταγή είναι μια: Πειθαρχία, δουλειά και υπομονή, μια αρετή που οδηγεί σταθερά στην επιτυχία. Τα παιδιά αποκτούν τον έλεγχο  των κινήσεων, του μυαλού και των συναισθημάτων τους. Έχουν όλα μαζί τον ίδιο στόχο, δηλ. να κάνουν μια καλή παράσταση και αυτό τα βοηθά να εμπεδώσουν πόσο ωραίο πράγμα είναι να δουλεύουν για το κοινό καλό. 

Όταν τα παιδιά βγουν στη σκηνή ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και η πίστη  στις δυνάμεις τους. Η θεατρική αγωγή ενισχύει σημαντικά την συγκέντρωση και την ποιότητα της προσοχής των παιδιών. Μαθαίνουν να εκτιμούν την αισθητική, καλλιεργούν την κριτική σκέψη, έρχονται σε επαφή με αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, θεατρικά έργα, ποιήματα. Επίσης, η μουσική και ο χορός, που ενισχύουν μια παράσταση, ανοίγουν στα παιδιά νέους ορίζοντες και τα βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα και με ευχάριστο τρόπο την ζωή και τον κόσμο. 

Tα θετικά συναισθήματα που δημιουργεί το θέατρο στα παιδιά οδηγεί σε μια ζωή ποιοτική που συμπεριλαμβάνει υψηλή αισθητική, ενσυναίσθηση και δημιουργικότητα. Οι κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που αποκτούνται, είναι ανεκτίμητης αξίας δώρα για τα παιδιά. Ο εγκέφαλος μας έχει την δυνατότητα να εκπαιδεύεται. Όπως ένα παιδί μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει, έτσι μαθαίνει και να κοινωνικοποιείται. Οι κοινωνικές δεξιότητες μαθαίνονται και εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε. 

Με την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών μειώνεται το άγχος,  αυξάνεται η αγάπη για τον συνάνθρωπο μας και την ίδια τη ζωή.  Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν θαυμάσιες κοινωνικές δεξιότητες,. Αν μάθουμε να έχουμε υπομονή, να περιμένουμε τη σειρά μας, να χάνουμε, να κερδίζουμε, να μοιραζόμαστε και να αγαπάμε αληθινά, τότε ανοίγουμε την πόρτα για την επιτυχία και την ευτυχία. 

Βοηθήστε τα παιδιά σας να επιτύχουν τους στόχους τους και να μην ξεχνάτε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία στην ζωή είναι η δική μας προσωπική ευτυχία και ισορροπία που για τον καθένα είναι διαφορετική .

ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

 Καθηγήτρια Θεάτρου, Ρητορικής, Κοινωνικών και Επικοινωνιακών δεξιοτήτων, Ηθοποιός και συγγραφέας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα