Το tax ruling της Κύπρου ενώπιον της ad hoc επιτροπής του ΕΚ

Αd hoc Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τη φορολογία βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο με σκοπό να ερευνήσει και το θέμα των Panama papers.

Πρόκειται για την Αντιπροσωπεία της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» και άλλα μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα ή αποτελέσματος (TAXE ΙΙ).

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.

Τα μέλη της ενδεκαμελούς

αντιπροσωπίας είχαν στις 9.00 το πρωί συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Στις 11.00 θα συναντηθούν με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, Χρίστο Πατσαλίδη.

Ακολούθως θα έχουν συναντήσεις με τον Έφορο Φορολογίας, Γιαννάκη Τσαγγάρη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Φορολογίας, Γιώργο Παντελή, εκπροσώπους τραπεζών και εργατικών συνδικάτων.

H Επιτροπή TAXE ΙΙ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε, στις 2 Δεκεμβρίου 2015, να συστήσει την Ειδική αυτή Επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο που επιτέλεσε η Ειδική Επιτροπή TAXE Ι. Η νέα επιτροπή, όπως και η προηγούμενη, αποτελείται από 45 μέλη και διαθέτει τον ίδιο αριθμό αναπληρωματικών μελών.

Κατά την εξάμηνη δραστηριότητά της, η Επιτροπή TAXE ΙΙ θα δώσει έμφαση στα επιζήμια καθεστώτα και πρακτικές φορολογίας εταιρειών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα