Το Συμβούλιο επεξέτεινε τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά συριακού καθεστώτος

Το Συμβούλιο των κρατών μελών επεξέτεινε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του για ένα ακόμη έτος, έως την 1η Ιουνίου 2021, λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής του άμαχου πληθυσμού.

"Ο συριακός λαός έπρεπε να αντλήσει έκτακτα αποθέματα ανθεκτικότητας κατά την διάρκεια της σύγκρουσης. Οι κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τα δεινά τους, μέλη του συριακού καθεστώτος, υποστηρικτές και επιχειρηματίες τους που το χρηματοδοτούν και

επωφελούνται από την πολεμική οικονομία. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την υποστήριξή της στον λαό της Συρίας και παραμένει δεσμευμένη να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, που θα ωφελήσει όλους τους Σύρους και θα θέσει τέρμα στην συνεχιζόμενη καταστολή", δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Josep Borrell

Το Συμβούλιο αφαίρεσε επίσης από τον κατάλογο δύο άτομα και μία εταιρεία καθώς και δύο νεκρούς. Η λίστα περιλαμβάνει τώρα 273 άτομα για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού, και 70 οντότητες που υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα κατά της Συρίας επιβλήθηκαν το 2011, ως απάντηση στην βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος κατά του άμαχου πληθυσμού του. Στοχεύουν επίσης εταιρείες και επιχειρηματίες που επωφελούνται από τους δεσμούς τους με το καθεστώς και την πολεμική οικονομία. Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Συρίας στην ΕΕ και περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και σχετικά με τον εξοπλισμό και την τεχνολογία παρακολούθησης διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Ως μέρος της στοχοθετημένης προσέγγισης της ΕΕ για την χρήση κυρώσεων, οι κυρώσεις της Συρίας έχουν σχεδιαστεί να αποτρέπουν την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Κατά συνέπεια, η εξαγωγή τροφίμων, φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ και προβλέπονται ορισμένες ειδικές εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
 

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα