Το Στοίχημα της Κύπρου για το Διαδικτυακό Στοίχημα

Ο διαδικτυακός τζόγος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο κερδοφόρα τμήματα της βιομηχανίας διασκέδασης παγκοσμίως και πολλές είναι οι χώρες που συναγωνίζονται για ένα κομμάτι της πίτας κερδών.

Η Κύπρος πέρασε τον περί Στοιχημάτων Νόμο το 2012 (Νόμος), και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, δηλαδή τον Ιούλιο φέτος, εξέδωσε τα σχετικά διατάγματα για την υλοποίηση του μέρους του Νόμου που αφορά τον διαδικτυακό τζόγο και τη σχετική χορήγηση αδειών που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακού τζόγου (Διατάγματα).

Σε

συνάρτηση με την εφαρμογή των σχετικών υποδομών για τη λειτουργία του διαδικτυακού τζόγου στην Κύπρο, στις 14 Ιουλίου 2016 η Αρχή ανακοίνωσε πως από την 1η Οκτωβρίου 2016, θα ανοίξει η διαδικασία αδειοδότησης για την παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού τζόγου, δίνοντας δηλαδή μόνο τρεις μήνες προειδοποίηση.

Επιπλέον, το παράθυρο δυνατότητας υποβολής αίτησης είναι μικροσκοπικό, αφού η Αρχή θα δέχεται αιτήσεις για μόνο ένα μήνα. Τα σχετικά έγγραφα, οι αιτήσεις, οι επεξηγήσεις και ακόμη και η ίδια ιστοσελίδα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων στα οποία θα χρειαστεί να απευθυνθούν οι οποιοιδήποτε πιθανοί επενδυτές, είναι αποκλειστικά στα Ελληνικά, δεν υπάρχει Αγγλική μετάφραση. Ποιους στοχεύουμε λοιπόν να προσελκύσουμε;

Κωλυσιεργία, γραφειοκρατία και τα υπόλοιπα γνωστά

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν έδωσαν σημαντικό προβάδισμα σε χώρες όπως η Μάλτα και το Γιβραλτάρ, (που εισήγαγαν σχετικές νομοθεσίες από το 2001 και το 2005 αντίστοιχα). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει λεπτομερή γνωμάτευση (η TRIS nr 2014/00261/CY) σχετικά με ενδιάμεση Κυπριακή νομοθεσία που είχε προετοιμαστεί με σκοπό την προσαρμογή του Νόμου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε συνέχεια της γενικής ανεπάρκειας που επικρατούσε επί του θέματος, η γνωμάτευση της Επιτροπής αγνοήθηκε παντελώς, και τα σχόλια της επί του θέματος δεν νομοθετήθηκαν με αποτέλεσμα τα Διατάγματα να βασίζονται στον Νόμο του 2012, χωρίς ενσωμάτωση καμίας παρατήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο
Σύμφωνα με την Οδηγία 2015/1535 (Οδηγία), η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων έχει την υποχρέωση να ειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα περιεχόμενα των Διαταγμάτων πριν την έκδοση τους. Τα Διατάγματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον Νόμο, ο οποίος περιέχει σωρεία προνοιών που δεν είναι συμβατές με το κεκτημένο.
Ένα σημαντικό παράδειγμα αυτών των μη συμβατών προνοιών είναι η προϋπόθεση ίδρυσης εγχώριας εταιρείας ή παραρτήματος, προϋπόθεση που δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην ενιαία αγορά. Οι αρχές μας όμως δεν φαίνεται να έχουν μάθει από προηγούμενα λάθη, αφού τώρα συζητείται να αντικατασταθεί αυτή η πρόνοια με την προϋπόθεση να ορίζεται τοπικός αντιπρόσωπος – και πάλι όμως χωρίς να ειδοποιηθεί και να συζητηθεί αυτή η πρόταση με την Επιτροπή σύμφωνα με την Οδηγία.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η νομοθεσία που έχει η Κύπρος αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον διαδικτυακό τζόγο δεν είναι ούτε σταθερή, αλλά ούτε σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό βέβαια προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για να παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακού τζόγου στην Κύπρο. Οι σχετικές αρχές θα πρέπει επιτέλους να λάβουν υπόψη τους τα λάθη του παρελθόντος και να υποβάλουν τα Διατάγματα και τα οποιαδήποτε μελλοντικά διατάγματα στην Επιτροπή όπως προνοεί η Οδηγία, προχωρώντας έτσι με μια διαδικασία τροποποίησης του Νόμου και την έκδοση διαταγμάτων που είναι σύμφωνη και συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία της νομοθεσίας, αλλά και για να δοθεί στις επιχειρήσεις-αιτητές κάποιο επίπεδο βεβαιότητας όσο αφορά τις περιστάσεις υπό τις οποίες θα δικαιούνται να λειτουργούν στην Κύπρο.

Φορολογία
Οι εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος δεν είναι παρά επιχειρήσεις που έχουν φυσικά σκοπό το κέρδος. Η ευέλικτη φορολόγηση είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης επιχειρήσεων σε μία χώρα, ειδικά στην περίπτωση διαδικτυακών επιχειρήσεων των οποίων οι χρήστες δεν περιορίζονται στη χώρα εγκατάστασης του διαδικτυακού παροχέα. Στην Κύπρο, με 13% επί των ακάθαρτων κερδών και 12.5% εταιρική φορολογία, ο φορολογικός συντελεστής δεν λογίζεται ανταγωνιστικός για να εδρεύει εταιρεία και να ελέγχεται από την Κύπρο, (με ότι συνεπάγεται ο έλεγχος μιας εταιρείας, δηλαδή εγκαταστάσεις, θέσεις εργασίας και τεχνική υποστήριξη). Οι εταιρείες που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακού τζόγου λοιπόν θα παραμείνουν στις έδρες τους εντός ΕΕ παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στην Κύπρο μέσω του διαδικτύου αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες άρσης της προϋπόθεσης ίδρυσης εγχώριας εταιρείας και η φορολόγηση στην Κύπρο δεν προσφέρει κανένα κίνητρο εγκατάστασης είτε εταιρειών είτε υποδομών εδώ.

Συμπέρασμα
Το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου για τον διαδικτυακό τζόγο είναι ατελές, μη συμβατό με το κεκτημένο, με παροχή μονοπωλιακού καθεστώτος σε ιδιωτική πλέον εταιρεία, με μη ανταγωνιστική φορολογία και με επίσημη ιστοσελίδα που απευθύνεται στις διεθνείς βιομηχανίες αλλά είναι αποκλειστικά στην Ελληνική γλώσσα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα (επί σειρών ετών) σημαντικών διαφυγόντων κέρδη για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων κερδών από παρεμφερή βιομηχανίες όπως της πληροφορικής και της διαφήμισης, ενίσχυση της παράνομης αγοράς, έλλειψη προγραμμάτων προστασίας των ευαίσθητων ομάδων δηλαδή των ανηλίκων και των εθισμένων πολιτών, και εκ νέου στοχοποίηση της Κύπρου από την ΕΕ για παραβατική συμπεριφορά. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε πριν χάσουμε το στοίχημα του διαδικτυακού στοιχήματος.

Η Έμιλυ Γιολίτης είναι δικηγόρος στην Αριστοδήμου, Λοϊζίδης Γιολίτης LLC, Harneys

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα