Το στερνό αντίο στην Ντίνα: «Αιωνιότητα είναι η καλημέρα και η καληνύχτα σου»

Με αναφορές στη χαρισματική της προσωπικότητα, στο πηγαίο ταλέντο της ως ποιήτριας, στην αγάπη που έτρεφε για τους νέους λογοτέχνες αλλά και στο φιλόξενο σπιτικό της, απηύθυναν στερνό αντίο στην Ντίνα Παγιάση – Κατσούρη, οικογένεια, φίλοι και εκτιμητές του έργου της, το απόγευμα της Παρασκευής 21 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου και εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία.

Ο στενός φίλος της οικογένειας Κατσούρη, λογοτέχνης, Κώστας Χατζηγεωργίου, σε επικήδειο λόγο του σημείωσε

την ελπίδα που είχαν όλοι οι φίλοι της εκλιπούσας ότι θα κατάφερνε να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία με την υγεία της και σύντομα  θα επέστρεφε στο σπίτι της, μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Τα πράγματα ήρθαν αλλιώς και έφυγες μόνη σου», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, για να προσθέσει ότι παιδιά, εγγόνια, η ευρύτερη σου οικογένεια, οι φίλοι και οι ομότεχνοί της Ντίνας Κατσούρη είμαστε όλοι εδώ για το κατευόδιο στο μεγάλο ταξίδι για το οποίο κίνησε να πάει…

Αναφέρθηκε στην πολλαπλή σκλήρυνση που «χτύπησε» την λογοτέχνιδα, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε αναπηρικό κάθισμα με την επισήμανση ότι κατάφερε να ζήσει ελεύθερα αντικρίζοντας με σπάνια αξιοπρέπεια την ασθένεια.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, η Ντίνα Κατσούρη αισθανόταν στοργή και περηφάνεια για την οικογένειά της και ειδικά για τα εγγόνια της ενώ με αφειδώλευτη την αγάπη αγκάλιαζε τα φιλικά της άτομα, τόσο σπίτι της όσο και στο εξοχικό της στο Μενεού, τα οποία ήταν πάντα ανοικτά, αντικατοπτρίζοντας την φιλόξενη προσωπικότητά της.

Σημείωσε την αγάπη της εκλιπούσας για το θέατρο, μιας και παρακολουθούσε όλες τις παραστάσεις που δίνονταν στο νησί αλλά και για τους νέους οι οποίοι πίστευε ότι αποτελούν την συνέχεια της ζωής, δίνοντας τους μάλιστα βήμα μέσα από το πολιτιστικό περιοδικό «Άνευ», το οποίο εξέδιδε αλλά και προηγουμένως μέσω των εκπομπών της στο ΡΙΚ το οποίο υπηρέτησε για σειρά ετών.

Ο Κώστας Χατζηγεωργίου έκλεισε τον επικήδειο λόγο του απαγγέλοντας αποσπάσματα από την τελευταία ποιητική συλλογή της Ντίνας Κατσούρη, «Το παγκάκι», αφιερωμένης στον σύζυγό της ο οποίος απεβίωσε το 2010.

Βέβαιος ότι θα βρει την Ντίνα Κατσούρη στο σπίτι της, την επισκέφθηκε την Δευτέρα ο επιστήθιος φίλος της οικογένειας, Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος όπως ο ίδιος είπε ότι στον επικήδειο λόγο του, ξαναβρισκόμαστε όχι στο σπίτι αλλά στην εκκλησία σε μια ασυνήθιστη και παράξενη συνάντηση στην οποία είμαστε όλοι σιωπηλή ενώ πάντα εσύ ήθελες απαντήσεις και δεν άφηνες τίποτα μετέωρο.

Αναφέρθηκε στο ευχάριστο και ανοικτό σπιτικό του Γιάννη και της Ντίνας Κατσούρη, το γεμάτο καλοσύνη και χιούμορ αλλά στα μεγάλα σχέδια και όνειρα και των δύο για την Κύπρο και τον πολιτισμό της, τους οποίους θυμάται, να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και να στηρίζει ο ένας τον άλλο «κι εσύ Ντίνα να δίνεις δύναμη και προοπτική στους νέους και να μην αναγνωρίζεις εμπόδια και δυσκολίες».

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι μόνη μας παρηγοριά είναι το έργο της Ντίνας Κατσούρη, που θα ζει για να θυμίζει την Κύπρο της Αφροδίτης και του Άδωνι, την Κύπρο μεταξύ θεού και αγγέλων.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου σύντομο επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρός του Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο οποίος είπε ότι η εκλιπούσα υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης αλλά και αγωνίστρια στον λογοτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό στίβο και δικαίως βραβευμένη με το βραβείο «Γιώργου Φ. Πιερίδη» της ΕΣΚ αλλά και 3 φορές με το κρατικό βραβείο ποίησης.

Ο κ. Ιωσηφίδης απηύθυνε ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στην Ντίνα Κατσούρη γιατί μέσω του περιοδικού λόγου και τέχνης «Άνευ» που εξέδιδε από το 2001 έδωσε φτερά σε πάρα πολλούς νέους λογοτέχνες που στη συνέχεια έγιναν αξιόλογοι.

Επίσης, «σε ευγνωμονούμε γιατί με το πολυμεταφρασμένο έργο σου πρόβαλες έντονα εκτός Κύπρου την γενναία φωνή της πνευματικής Κύπρου και το αίτημα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Η νεκρώσιμος τελετή έκλεισε με την απαγγελία του ποιήματος «Η Αφροδίτη και η αιωνιότητα», από την βραβευμένη το 2006 με κρατικό βραβείο ποιητική συλλογή της Ντίνας Κατσούρη, «Της Αφροδίτης και του Άδωνι» που λέει μεταξύ άλλων ότι «αιωνιότητα είναι η καλημέρα και η καληνύχτα σου…».

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Η ιστορία της Άννας-Την πάντρεψαν,όμως η καρδιά της χτυπούσε για άλλον
 

Keywords
Τυχαία Θέματα