Το σπάνιο παλιό τυφέκιο Μάνλιχερ που βρήκε η Αστυνομία & η δολοφονία Κένεντι

Από την φωτογραφία των δύο όπλων που βρήκε χθες 16Η Ιουνίου 2021 η Αστυνομία «πεταγμένα» στην ευρύτερη περιοχή Ανθούπολης της Λευκωσίας, ένα παλαιού τύπου τυφέκιο με κινητό ουραίο και ένος τύπου αυτόματο Καλάσνικωφ, οι ειδικευμένοι στην ιστορία του μουσειακού οπλισμού έχουν 99% βεβαιότητα ότι το τυφέκιο της φωτογραφίας είναι το Μάνλιχερ Καρκάνο της φασιστικής Ιταλίας του 1938, διαμετρήματος 6,5Χ52 χιλιοστά.

Διαβάστε επίσης: Δευτερά: Από πυροβόλα όπλα μέχρι ύλη δυναμίτη εντοπίστηκαν

σε χωράφι

Το πιο διάσημο στον κόσμο ιταλικό Mannlicher Carcano ’38 είναι εκείνο με το οποίο ο Λη Όσβαλντ στις 22 Νοεμβρίου 1963 δολοφόνησε στο Ντάλας του Τέξας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζων Φ. Κένεντι  Εκείνο το τυφέκιο, φρέθηκε με προσαρμοσμένη επάνω του ιαπωνική διόπτρα.


Στην Κύπρο και στην εδώ ιστορία οπλισμού, ιταλικά όπλα εκ των λαφύρων που απέσπασε ο Ελληνικός Στρατός νικώντας τους φασίστες εισβολείς του Μουσολίνι το 1940-41 και στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944, είχε φέρει κρυφά από τους Άγγλους κυρίαρχους της νήσου η ΕΟΚΑ για την Επανάσταση του 1955-1959.


Το συγκεκριμένο τυφέκιο της φωτογραφίας, φαίνεται να είναι όντως Mannlicher Carcano ’38 με αλλαγμένο το κοντάκιό του και αποτελεί σπουδαίο εύρημα Μουσειακής Αξίας, πέρα από τις εν εξελίξει αστυνομικές έρευνες.

Παραθέτουμε και φωτογραφίες εύκολα εντοπιζόμενες και στο διαδίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα