Το σενάριο «ερημωμένης ζώνης» από πυρηνικά και το τρελάδικο της Ουκρανίας

Ο σκληρός πυρήνας συμβούλων του Προέδρου Πούτιν έχει στην ατζέντα τού πολέμου στην Ουκρανία ακόμη και αυτήν τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, μικρής δηλαδή ισχύος, με σκοπό τη δημιουργία νεκρής ζώνης (desert zone - ερημωμένη ζώνη) μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, ειδικά εάν η Μόσχα χάνει το παιχνίδι.


Οι εισηγήσεις αυτές διατυπώνονται και δημόσια και περιλαμβάνονται σε ενημερωτικά σημειώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί τη βάσει των οποίων αναλύονται οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου. Στα σημειώματα γίνεται καταγραφή των όσων διαλέγονται

στη Ρωσία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Ρώσοι ειδικοί κοντά στον Πρόεδρο Πούτιν: 1) Τα τακτικά πυρηνικά μπορούν να δημιουργήσουν μια ζώνη πενήντα χιλιομέτρων χωρίς ραδιενεργό διασπορά και δη στο πεδίο της μάχης κοντά στη Χερσώνα, όπου χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες θα χάσουν τη ζωή τους αφού, εκτός των άλλων, δεν θα μπορούν να βρουν καταφύγιο λόγω του στεπώδους χαρακτήρα του εδάφους. Η επιλογή του χώρου, όπως τονίζεται, θα είναι τέτοια, ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων, οι οποίοι ήδη μετακινούνται. 2) Η ρίψη τακτικών πυρηνικών στον αέρα, σε τέτοιο ύψος, ώστε να μην υπάρχουν θύματα, ως προειδοποίηση ότι, εάν ο ουκρανικός στρατός δεν συνθηκολογήσει, θα ακολουθήσει άλλη επίθεση επί του εδάφους.

Οι  δηλώσεις περί χρήσης τακτικών πυρηνικών αναστατώνουν την αγορά και τα χρηματιστήρια. Ενόσω η κατάσταση περιπλέκεται στο μέτωπο, οι αγορές δεν λειτουργούν ομαλά και η ΕΕ αδυνατεί να δώσει πρακτικές λύσεις σε οικονομία και ενέργεια, ενώ η Κύπρος χάνει την ευκαιρία της να «σώσει» την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα