Το ΣΑ ενέκρινε ψήφισμα για μια «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στη Λιβύη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα, για πρώτη φορά μετά την αναζωπύρωση του πολέμου στη Λιβύη τον Απρίλιο, ένα ψήφισμα που ζητά "μόνιμη εκεχειρία" που θα διαδεχθεί μια εύθραυστη ανακωχή στη χώρα αυτή που τηρείται από τον Ιανουάριο.

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε με 14 από τους 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος

ήταν αποτέλεσμα επίπονων συζητήσεων που διήρκησαν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, απεικονίζοντας τις διατηρούμενες διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεση της Λιβύης παρά το κλίμα ενότητας που εκδηλώθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».

Στο τελικό κείμενο, το Λονδίνο επέλεξε να κρατήσει την αναφορά για την «ανησυχία (του ΣΑ) για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο του ψηφίσματος, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».

Εν τω μεταξύ η ανακοίνωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη κατά την οποία ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, δεν επιτρέπει να προσγειώνονται αεροσκάφη του οργανισμού στη δυτική Λιβύη είναι αναληθής, ανέφερε η Γενική Διοίκηση του ΛΕΣ σε ανακοίνωσή της που περιήλθε στην κατοχή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Νωρίτερα, η αποστολή κατήγγειλε πως ο ΛΕΣ έχει αρνηθεί επανειλημμένα να δώσει άδεια να προσγειωθούν αεροσκάφη του ΟΗΕ στην Τρίπολη και στη Μισράτα.

«Αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αποστολής του ΟΗΕ δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση, δεν μεταφέρει την πραγματική εικόνα στον κόσμο και στην κοινή γνώμη στην περιοχή και σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις στον ΟΗΕ», τονίζεται στο κείμενο.

Κατά την ανακοίνωση, ο ΛΕΣ ενημέρωσε απλώς ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης και στο αεροδρόμιο στη Μισράτα, διότι ελέγχονται από ένοπλες ομάδες πιστές στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ).

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα