Το ψευδοκράτος αρνείται να εκδώσει στην Κ.Δ 6 υπόπτους για δολοφονία

Αναγνώριση της υπόστασής του επιδιώκει το ψευδοκράτος, με "όχημα" την υπόθεση δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου, η οποία σημειώθηκε στις ελεύθερες περιοχές, τον Ιανουάριο του 2005. Σε επιστολή, την οποία υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο Στρασβούργο   απορρίπτει το ενδεχόμενο έκδοσης των έξι υπόπτων στις κυπριακές Αρχές.

Ταυτόχρονα, το ψευδοκράτος δηλώνει έτοιμο να διεκπεραιώσει το ίδιο την ποινική και δικαστική διαδικασία, υπό προϋποθέσεις.

"Το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να διώξει και να δικάσει τους υπόπτους

για τη δολοφονία της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου, μόλις η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι σε θέση να παράσχει το απαραίτητο μαρτυρικό υλικό και να παρουσιάσει μάρτυρες ενώπιον «δικαστηρίων», αναφέρει.

Το τουρκικό σχέδιο δράσης επιχειρηματολογεί, ισχυριζόμενο πως οι πέντε εκ των  έξι υπόπτων είναι «πολίτες» του ψευδοκράτους και ότι ο έκτος είναι Τούρκος πολίτης.

"Το «δικαστήριο» έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει υποθέσεις εγκλημάτων, τα οποία διαπράχθηκαν εκτός «ΤΔΒΚ», αλλά εντός του νησιού της Κύπρου.  Ως εκ τούτου, ο Τούρκος πολίτης δεν μπορεί να «εκδοθεί»", προσθέτουν.

Όσον αφορά τους αιτητές, που είναι συγγενείς των τριών δολοφονηθέντων, στην τουρκική επιστολή, αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που επιδίκασε το ΕΔΑΔ, ύψους 69.500 ευρώ, καθώς και άλλα έξοδα, κατατέθηκαν στον λογαριασμό τους.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η μείζων σύνθεση του ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης, από τη Λευκωσία.

Ταυτόχρονα, οι δικαστές έκριναν, ομόφωνα, ότι η Άγκυρα παραβίασε τις σχετικές πρόνοιες αναφορικά με το δικαίωμα στην ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα