Το πρόγραμμα της τριμερούς – «Αστακός» η Λευκωσία

Πραγματοποιείται σήμερα (16/1) στη Λευκωσία η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών Κυβερνήσεων, Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

Εκ μέρους της Ελλάδας θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και εκ μέρους της Ιορδανίας ο Βασιλιάς, Αμπντάλα

Β´.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών.

Επίσης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας θα έχουν διαβουλεύσεις τις οποίες θα ακολουθήσει υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα αφιχθεί πρώτος -γύρω στις 10:00- ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Θα ακολουθήσει η υποδοχή του Ιορδανού Μονάρχη, διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογραφή συμφωνιών.

Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση και γύρω στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής.

Γύρω στις 13:00 οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών.

Ακολούθως οι ηγέτες και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Μετά το γεύμα θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση του Βασιλιά της Ιορδανίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο Βασιλιάς Αμπτάλα συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της χώρας

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη «πρόκειται για ιστορικής σημασίας συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για μια στρατηγικής φύσεως συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή τριμερή συνάντηση και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την μέρα γιατί είναι η πρώτη τριμερής που προωθεί η Κύπρος με τη συμμετοχή της Ιορδανίας, ενός σημαντικού παίκτη στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος είναι και δυνητικός καταναλωτής φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο της Τριμερούς οι τρεις χώρες θα υπογράψουν, σε επίπεδο Υπουργών Πολιτισμού, συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών θησαυρών και αγαθών και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία που θα υπογραφεί, καθώς, όπως είπε, και οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και κινδύνους αρχαιοκαπηλίας και παράνομης μεταφοράς αρχαιοτήτων.

Την ίδια ώρα σε αστακό πρόκειται να μετατραπεί η πρωτεύουσα καθώς δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για τη σημερινή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής.

Σε πλήρη επιφυλακή θα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις τις επόμενες ώρες λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Βασιλιά της Ιορδανίας στην Κύπρο.

Δεκάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους καθώς θα γίνουν αποκοπές δρόμων κατά τη διάρκεια της μετάβασης Τσίπρα και βασιλιά Αμπτάλα στο προεδρικό μέγαρο.

Αποκοπές θα σημειωθούν κατά διαστήματα και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Λευκωσίας, νωρίς το πρωί καθώς και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας νωρίς το απόγευμα.

Η αστυνομία καλεί τους χρήστες του οδικού δικτύου να επιδείξουν τη δέουσα υπομονή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των επί καθήκοντι μελών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα