«Το ποδόσφαιρο πληρώνει την αποτυχία της UEFA και των ομοσπονδιών της»

Είναι ο μακράν πιο αμφιλεγόμενος και επικριθείς ποδοσφαιρικός παράγοντας στην ποδοσφαιρική Ελβετία εδώ και χρόνια, αλλά ουδείς μπορεί να του προσάψει ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Blick ο πρόεδρος της Σιόν, Κριστιάν Κονσταντέν, ανέδειξε και καυτηρίασε τα λάθη της UEFA και των ομοσπονδιών-μελών της, τα οποία όπως υποστήριξε καλούνται τώρα να πληρώσουν οι μεν παράγοντες με ρίσκο της περιουσίας τους, οι δε παίκτες με ρίσκο της υγείας τους.

«Όλο το ποδόσφαιρο είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας!

Κι ας ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι είναι άτρωτο. Οι διοργανωτές του Μουντιάλ Χόκεϊ επί πάγκου είχαν κάνει ασφάλεια για την περίπτωση πανδημίας, Εκείνοι του Γουίμπλεντον επίσης. Αλλά η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της δεν το έκαναν παρά τα κολοσσιαία ποσά που υπάρχουν λόγω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Από τους διοικούντες τους συλλόγους απαιτούν άπειρες εγγυήσεις, αλλά οι διοργανώτριες αρχές δεν έκαναν τη δουλειά τους, καθώς δεν σκέφτηκαν τα απαραίτητα μέτρα για όλες τις έκτακτες περιπτώσεις.

Και δεν δέχομαι όσους λένε ότι δεν βρήκαν τέτοια ασφάλεια ή ότι ήταν υπερβολικά ακριβή. Τα παραδείγματα της παγκόσμιας ομοσπονδίας του χόκεϊ ή του Γουίμπλεντον αποδεικνύουν το αντίθετο. Και τώρα η πίεση να διορθωθεί αυτό το λάθος είναι τέτοια, ώστε να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία της ανθρωπότητας. Αυτό δεν γίνεται! Δεν μπορούν να απαιτούν από τον κόσμο να κρατά αποστάσεις και να μην κάνει χειραψίες, αλλά την ίδια ώρα στο ποδόσφαιρο να υπάρχουν ατομικά μαρκαρίσματα. Δεν μπορείς να πεις, στο κόρνερ θα έχετε απόσταση δύο μέτρων. Ποδόσφαιρο χωρίς σωματική επαφή δεν υπάρχει. Ούτε στο γήπεδο ούτε στην κερκίδα. Μπορείς προφανώς να κάνεις παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Αν όμως οι φίλαθλοι συγκεντρωθούν κάπου, όπως έγινε στην αναμέτρηση Παρί-Ντόρτμουντ, τότε θα έχεις την τέλεια καταστροφή. Ο πληθυσμός του Μπέργκαμο σχεδόν αποδεκατίστηκε μετά τον αγώνα Αταλάντα-Βαλένθια στο Μιλάνο.

Δεν παίζει κανένα ρόλο ότι ένα πρωτάθλημα διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ το Μουντιάλ του χόκεϊ επί πάγου και το Γουίμπλεντον για μερικές εβδομάδες. Δεν πρέπει να κάνεις ασφάλεια για μια χρονική περίοδο, απλά για ένα ποσό. Το Γουίμπλεντον το έκανε ως συνέπεια της κρίσης του SARS το 2003, εξ ου και τώρα με ένα ασφάλιστρο ούτε καν δύο εκατομμυρίων εισέπραξε τώρα 130. Τα πάντα έχουν να κάνουν μόνον με ποσά, γι’ αυτό και, παρακαλώ, ας μην ψάχνουν τώρα για δικαιολογίες».

Ερωτηθείς πόσο σοβαρά λαμβάνει το ενδεχόμενο συνέχισης της σεζόν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο Κονσταντέν απάντησε: «Τα συμβόλαια των παικτών εκπνέουν τον Ιούνιο. Οι παίκτες ποτέ δεν θα ανανεώσουν για δύο μήνες, αλλά θα σου πουν: μένω μόνο, αν πάρω συμβόλαιο για δύο χρόνια. Και αυτό με τους μισθούς που υπάρχουν τώρα, μολονότι αυτή η αγορά δεν υφίσταται πλέον. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η σεζόν, αλλά ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο και δαπανηρό. Ουδείς δεν δουλεύει υπερωρίες δωρεάν. Αλλά, ακόμη κι αν ξεχάσουμε παντελώς αυτή τη σεζόν, ένα νέο ξεκίνημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πού είναι η οικονομία σήμερα; Στο πάτωμα. Υπό τέτοιες συνθήκες πώς θα κάνεις μέσα σε λίγες εβδομάδες μπάτζετ για μια ολόκληρη σεζόν; Αδύνατον! Για τους μεγάλους είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ π.χ. απειλείται με απώλεια 150 εκατομμυρίων. Στη Βασιλεία οι παίκτες αρνήθηκαν μείωση μισθού. Αν ο σύλλογος καταγγείλει τις συμβάσεις, όπως οφείλει, θα χάσει τα δικαιώματά τους, άρα και πολλά χρήματα. Άρα τα χέρια του είναι δεμένα.

Η προσωπική μου περιουσία ίσως αγγίζει και το ένα δισεκατομμύριο, αλλά είναι δύσκολο να πεις σ’ έναν παίκτη: πάρε ένα κομμάτι γης και έχει εξοφληθεί το συμβόλαιό σου. Τώρα περνάμε μια κρίση υγείας. Η δεύτερη κρίση, την οποία θα πρέπει να περάσουμε, δεν θα είναι πιο εύκολη: είναι η οικονομική κρίση που έπεται. Αυτή θα διαρκέσει χρόνια. Ό,τι περιουσία σπαταλήσεις τώρα, χάθηκε οριστικά. Και δεν πρόκειται να το κάνω. Δεν λέω ότι δεν αξίζει να επενδύσεις στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν θα πληρώσω με τη δική μου περιουσία τα λάθη άλλων».

Στο ερώτημα αν γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνει επιστροφή στη δράση με παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών ο πρόεδρος της Σιόν ήταν κατηγορηματικός: «Τέτοια παιχνίδια είναι σαν προπονητικά διπλά. Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή η σκέψη, η οποία σημαίνει το θάνατο του πρότζεκτ ποδόσφαιρο. Ίσως πρέπει να αφήσουμε το ποδόσφαιρο να ξεκουραστεί, όπως έναν μεγάλο τραγουδιστή, ο οποίος δεν κάνει περιοδεία κάθε χρόνο. Ώστε μετά να επιστρέψει δυναμικά και να ικανοποιήσει την επιθυμία του κόσμου για αληθινό ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο χωρίς θεατές είναι γελοίο. Και ο μόνος λόγος που συζητάμε αυτό το σενάριο είναι επειδή ορισμένοι δεν έκαναν τη δουλειά τους.

Δεν γίνεται να απαγορεύεις σ’ ένα δάσκαλο οδήγησης να κάνει τη δουλειά του, γιατί ένα μέτρο δίπλα του κάθεται κάποιος άλλος, αλλά ταυτόχρονα να αφήνεις 22 τύπους επί 90 λεπτά να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Δεν υπάρχει νόμος για το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και τώρα δεν είναι η ώρα για γιορτές. Γι’ αυτό και επί του παρόντος δεν υφίσταται ποδόσφαιρο. Και θα πρέπει να επιτραπεί να παιχτεί ξανά, όταν θα υπάρχει ποδόσφαιρο στο 100%. Δίχως συμβιβασμούς»

Keywords
Τυχαία Θέματα