Αυτό είναι το Πλαίσιο Συμπερασμάτων Γκουτέρες

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το πλαίσιο συμπερασμάτων του Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως καθοδηγητικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι προτάσεις των πλευρών, αλλά και η μετέπειτα διαδικασία στο ελβετικό θέρετρο του Crans-Montana.

Στη βάση πληροφοριών που διασταυρώθηκαν από διαφορετικές αντιπροσωπείες ο απεσταλμένος μας, πολιτικός συντάκτης, Χρίστος Χαραλάμπους, αποκαλύπτει τα κυριότερα στοιχεία του πλαισίου συμπερασμάτων Γκουτέρες, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από τις έντονες παραστάσεις της ε/κ πλευράς στο προσχέδιο Έιντε.

Τα βασικά

στοιχεία είναι:

Στο ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής ο κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι θα πρέπει να συζητηθεί περισσότερο το ζήτημα των συγκεκαλυμμένων βέτο ή αλλιώς της μιας θετικής ψήφου και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να εφαρμοστεί

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο πλαίσιο γίνεται αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία, όπου αναφέρει πως θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και αυτή, στην κλίμακα δυο προς ένα.

Αναφορά γίνεται επίσης και στην ισότιμη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων, όπως αποκαλεί το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών. Σύμφωνα με το πλαίσιο Γκουτέρες το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και θα πρέπει μάλιστα να καθοριστεί το τι σημαίνει ο όρος «ισότιμη».

Στο περιουσιακό ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ξεχωρίζει δυο κύρια στοιχεία:

Σε περιοχές που θα είναι υπό ε/κ διοίκηση θα πρέπει τον πρώτο λόγο να έχει ο πραγματικός ιδιοκτήτης, όχι όμως στο 100%. Σε περιοχές που θα παραμείνουν υπό τ/κ διοίκηση πρώτο λόγο να έχει ο χρήστης, όχι όμως στο 100%.

Η αναφορά αυτή προκαλεί, σύμφωνα με πηγές εντός ε/κ πλευράς, δυσφορία σε συγκεκριμένα κόμματα, καθώς ακόμα και στις υπό επιστροφή περιοχές θα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Σε σχέση με την Ασφάλεια-Εγγυήσεις, οι πληροφορίες συγκλίνουν στα εξής:

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει ανάγκη για νέο σύστημα Ασφάλειας και όχι συνέχιση του υφιστάμενου. Πρέπει να καταργηθούν επεμβατικά δικαιώματα και Συνθήκη Εγγυήσεων. Να αντικατασταθούν από ένα σύστημα που να εμπνέει ασφάλεια σε όλους τους Κύπριους.

Σε σχέση με τα στρατεύματα, το πλαίσιο αναφέρει πως χρειάζεται να γίνει μείωση από την πρώτη μέρα και μετά σταδιακά να συνεχίσει η απόσυρση στρατευμάτων με συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να φτάσει στον αριθμό που προνοεί η Συνθήκη Συμμαχίας.

Sunset clause και πιθανό χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης παραπέμπονται προς συζήτηση στο ανώτερο επίπεδο πρωθυπουργών.

Στο εδαφικό ο Γκουτέρες αναφέρει ότι θα πρέπει η τ/κ πλευρά να αναπροσαρμόσει το χάρτη στη βάση συγκεκριμένων ευαισθησιών ενώ όπως μαθαίνουμε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην περιοχή της Μόρφου.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να επιβλέπουν την εφαρμογή των υποχρεώσεών τους αναφέρει το πλαίσιο Γκουτέρες, γεγονός που προϋποθέτει δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής με φορείς που να είναι εκτός Κύπρου.

Πηγές αναφέρουν πως ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, εξέφρασαν έντονες διαφωνίες και επιφυλάξεις σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο που τέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως πληροφορήθηκε στο Σίγμα, τα κόμματα αυτά θεωρούν ότι μπορεί οι ιδέες Γκουτέρες να μην είναι δεσμευτικές, ωστόσο σκιαγραφούν ένα πλαίσιο λύσης που σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό.

Κύρια σημεία διαφωνίας είναι:

Η αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία Οι αναφορές στο περιουσιακό Ο τρόπος με τον οποίο τίθεται στο πλαίσιο η ισότιμη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων.
Keywords
Τυχαία Θέματα