«Το πιο ηλίθιο, αποκρουστικό, αηδιαστικό, ντροπιαστικό παιχνίδι ποδοσφαίρου»

Tο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 ήταν η έβδομη διοργάνωση και διεξάχθηκε στη Χιλή από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 17 Ιουνίου. Είναι η διοργάνωση που πέρασε στην ιστορία σαν η πιο αντιαθλητική. Χαρακτηρίστηκε το «Παγκόσμιο Κύπελλο της... μεγάλης σφαγής».

Τον τίτλο κατέκτησε η Βραζιλία, που νίκησε στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 3-1. Αλλά η διοργάνωση σημαδεύτηκε από τη βιαιότητα, τα επεισόδια, τους αντιαθλητικούς ποδοσφαιριστές και τους κακούς διαιτητές, που

αδυνατούσαν να προστατεύσουν τους αθλητές. Δεκατρείς παίκτες τραυματίστηκαν σοβαρά και χειρουργήθηκαν. Θύμα των αντιαθλητικών ενεργειών έπεσε και ο Πελέ, που έπαιξε μόνο σε δύο αγώνες: με το Μεξικό (η Βραζιλία νίκησε με 2-0 και πέτυχε ένα γκολ) και με την Τσεχοσλοβακία στην πρώτη φάση (0-0).

Παρά τους τραυματισμούς και τις αντιαθλητικές ενέργειες, μόνο έξι παίκτες αποβλήθηκαν. Καταλογίστηκαν οκτώ πέναλτι.

Η αναμέτρηση της Χιλής με την Ιταλία ήταν αυτή που... ξεχώρισε για τους λάθος λόγους. Ήταν η «μάχη του Σαντιάγκο».

Δύο αποβολές Ιταλών, ατιμωρησία σε... δολοφονικά χτυπήματα των Χιλιανών, επεμβάσεις την αστυνομίας και τελικά δύο γκολ στο τέλος της Χιλής που βοήθησαν στο να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση.

Στο 12ο λεπτό αποβλήθηκε ο Τζιόρτζιο Φερίνι για σκληρό φάουλ στον Λάντα, αλλά ο Ιταλός αρνήθηκε να αποχωρήσει και χρειάστηκε να τον συνοδεύσει η αστυνομία για να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ο Λάντα εκδικήθηκε με μία γροθιά σε έναν Ιταλό αντίπαλό του λίγο αργότερα, η οποία δεν έγινε αντιληπτή από τον διαιτητή. Το ίδιο συνέβη με την μπουνιά του Λεονέλ Σάντσεζ, γιος πυγμάχου, στον Μάριο Νταβίντ λίγο αργότερα, με τον Νταβίντ να κλοτσά στο κεφάλι τον Σάντσεζ στην επόμενη φάση και να αποβάλλεται.

Δεν συνέβη το ίδιο με τον Χιλιανό μέσο, ο οποίος απάντησε στην κλοτσιά με νέα μπουνιά. Πρωταγωνιστής και στην επόμενη αντιαθλητική στιγμή ο Σάντσεζ, ο οποίος με αριστερό κροσέ έσπασε τη μύτη του Ουμπέρτο Μάσκιο και από αυτό το σημείο οι γενικές συρράξεις άρχισαν να γίνονται συχνό φαινόμενο.

Η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει τρεις φορές και τα τέρματα των Χάιμε Ραμίρεζ και Χόρχε Τόρο έδωσαν την νίκη-πρόκριση στους Χιλιανούς.  

Ο δημοσιογράφος του BBC δύο ημέρες αργότερα, μόλις μετέδωσε τα τηλεοπτικά πλάνα, χαρακτήρισε το παιχνίδι ως «το πιο ηλίθιο, αποκρουστικό, αηδιαστικό, ντροπιαστικό παιχνίδι ποδοσφαίρου, πιθανότατα στην ιστορία του αθλήματος».

Ο διαιτητής του αγώνα, Κεν Αστον, λίγο αργότερα έγινε ο εφευρέτης της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας!

Keywords
Τυχαία Θέματα
«Το πιο ηλίθιο,  αποκρουστικό,αηδιαστικό,  ντροπιαστικό παιχνίδι ποδοσφαίρου»