Το παρασκήνιο της συνάντησης Αναστασιάδη-Τουσκ

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Τουσκ.

Η συζήτηση της προοπτικής να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος η εναλλακτική ενεργειακή πηγή της Ευρώπης αναμένεται να μεταφερθεί σ’ επίπεδο αρχηγών-κρατών, καθώς, όπως πληροφορούμαστε ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την πρόθεση να θέσει το θέμα σε ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η βάση επί της οποίας εδράζεται αυτή η προοπτική περιγράφεται ως εξής: Όλο το φυσικό αέριο της περιοχής να μεταφέρεται

στα τερματικά της Αιγύπτου, όπου θα υγροποιείται. Από εκεί να μεταφέρεται με πλοία είτε στην Ελλάδα είτε στην Ιταλία και έπειτα να διοχετεύεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σ’ αυτό το σημείο, υπενθυμίζουμε τη χθεσινή δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΝΙ για πιθανές συνέργειες Λευκωσίας – Καΐρου – ΕΝΙ για διοχέτευση του κυπριακού ΦΑ στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου.

Αγωγός "Αφροδίτη"-"Ζορ"-Αίγυπτος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΕΝΙ ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η ιταλική εταιρεία θα δημιουργήσει αγωγό από το κοίτασμα ΖΟΡ προς τερματικό υγροποίησης της Αίγυπτου και πρότεινε στη Λευκωσία αντί να προωθήσει τη δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο να εξετάσει το ενδεχόμενο και να διαβουλευθεί σχετικά με το Κάιρο να δημιουργηθεί ένας αγωγός που θα συνδέει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τον αγωγό του «ΖΟΡ» και μέσω αυτού όλο το αέριο να καταλήγει σε τερματικό υγροποίησης στην γείτονα χώρα.

Άρα να μην υπάρχουν δύο διαδρομές «ΖΟΡ» – Αίγυπτος και «Αφροδίτη» – Αίγυπτος, αλλά μία που να μεταφέρει όλο το αέριο σε τερματικό της Αιγύπτου και να είναι «Αφροδίτη» – «Ζορ» – Αίγυπτος.

Το αίτημα Τουσκ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεσολαβήσει, προκειμένου ο Ντόναλντ Τουσκ να επισκεφθεί την Αίγυπτο και σύντομα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σίσι.

Το κυπριακό τέθηκε επί τάπητος

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των δύο, κατά τη συνάντησή τους τέθηκε επί τάπητος και το Κυπριακό. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά Τουσκ ότι «οι επόμενοι τρεις μήνες είναι πολύ σημαντικοί», κάτι που είπε καί χθες ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όπως πληροφορούμαστε, αυτό που αναμένεται σ' αυτό το χρονικό διάστημα είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης στο περιουσιακό.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, βάσει των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης στο περιουσιακό θα μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη κατά πόσο τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν σε λύση του Κυπριακού ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα