Το παρασκήνιο ΗΠΑ στα ενεργειακά Κύπρου και ο Παπαδόπουλος

Στον ρόλο που διαδραμάτισε ο ελληνικής καταγωγής πρώην Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργος Παπαδόπουλος, στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, τον ρόλο της Τουρκίας, αλλά και τους δεσμούς με ανθρώπους της CIA, αναφέρονται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Όπως σημειώνει η Daily caller, δύο μήνες πριν από τις εκλογές

του 2016, ο Γιώργος Παπαδόπουλος έλαβε αίτημα για συνάντηση στο Λονδίνο από τον Στέφαν Χάλπερ, εμπειρογνώμονα εξωτερικής πολιτικής και βετεράνο καθηγητή του Cambridge, με διασυνδέσεις με τη CIA και τη βρετανική MI6, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

Έρευνα $3000

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου ιστότοπου, ο Χάρπερ επικοινώνησε αρχικά με τον Παπαδόπουλο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε μήνυμα από τον Σεπτέμβριο του 2016, που στάλθηκε στον προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό του Παπαδόπουλου, προσέφερε στον σύμβουλο του Τραμπ, Παπαδόπουλο, 3.000 δολάρια για να συντάξει ένα έγγραφο πολιτικής (policy paper), για θέματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ και το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν.

Ο Παπαδόπουλος δέχθηκε την πρόταση, πήγε στην Αγγλία και συναντήθηκε με τον Χάλπερ και παρέδωσε την έρευνα ηλεκτρονικά στις 2 Οκτωβρίου, και έλαβε πληρωμή αργότερα, σύμφωνα με τα έγγραφα TheDCNF.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παπαδόπουλος, που είναι απόφοιτος του 2009 του Πανεπιστημίου DePaul, διευθύνει το Κέντρο του Διεθνούς Δικαίου του Λονδίνου που ασχολείται με θέματα ενέργειας. Προηγουμένως, ο Παπαδόπουλος ήταν σύμβουλος της προεδρικής εκστρατείας του Ben Carson (νυν Γραμματέα Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ) και εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Hudson, ένα συντηρητικό think tank στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πιο κάτω, φωτογραφίες του Παπαδόπουλου με Έλληνες Αξιωματούχους, όπως τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το «φλερτ» της Τουρκάλας

Ο Παπαδόπουλος και ο Χάλπερ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, συναντήθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της διαμονής, έχοντας δείπνο μια νύχτα στο Travellers Club, ένα club του Λονδίνου όπου συχνάζουν διεθνείς διπλωμάτες. Εκεί βρέθηκε μια βοηθός του Χάλπερ, μια Τουρκάλα με την ονομασία Azra Turk. Πηγές εξοικειωμένες με τους ισχυρισμούς του Παπαδόπουλου για το ταξίδι του, λένε ότι η Τουρκάλα φλέρταρε μαζί του κατά τις συναντήσεις τους και αργότερα σε ανταλλαγές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

H ιστορική συνάντηση

Τον Νοέμβριο του 2016, οι συντηρητικοί φίλοι της Κύπρου και οι συντηρητικοί φίλοι του Ισραήλ πραγματοποιούν στο Λονδίνο την πρώτη κοινή συνάντησή τους στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Σχετική δημοσίευση της εκδήλωσης στο Facebook "άρεσε" στον Παπαδόπουλο.

Στις 22 Μαρτίου του 2016, δημοσίευμά της Washington Post σημείωνε πως σχεδόν όλο το έργο του Παπαδόπουλου περιστρέφεται γύρω από τον ρόλο της Ελλάδας, της Κύπρου και της ανακάλυψης φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ωστόσο, ο Jonathan Stern, διευθυντής έρευνας αερίου στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, δήλωσε, όταν ρωτήθηκε για τον Παπαδόπουλο: Δεν γράφει τίποτα πολύ σημαντικό για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και τους αγωγούς, που να θυμάμαι», προσθέτει.

Κύπρος-ΝΑΤΟ-Τουρκία

Όπως σημειώνει η Washington Post, ο Παπαδόπουλος φρόντισε να μην αφήσει πολλά γραπτά ίχνη, εκτός από ένα άρθρο στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, τρία άρθρα στην Arutz Sheva και μια συνέντευξη σε έναν άλλο ιστότοπο.

«Τα σημεία του σε όλα αυτά, έρχονται σε επαφή με αυτό: το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο που έχει βρει στο γιγαντιαίο Κοίτασμα Λεβιάθαν, για να χτίσει γέφυρες προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να αποφύγει να ασχοληθεί με την Τουρκία με κάθε κόστος. Οποιοδήποτε επιπλέον αέριο, θα μπορούσε να αποσταλεί στην Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου, είπε ο κ. Παπαδόπουλος».

Ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταθμεύσουν ένα στόλο πολεμικών πλοίων στην Κρήτη και η Κύπρος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η αποστολή του φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω αγωγού και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί να είναι σχετικά φθηνή, έγραψε ο Παπαδόπουλος, αλλά το Ισραήλ πρέπει να κοιτάξει αλλού. Η τουρκική επιλογή, έγραψε τον Μάρτιο του 2014, «στερείται των πολιτικών πραγματικοτήτων στην περιοχή και δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η επιλογή στις στρατηγικές σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρου και, κατ’ επέκταση, την Ευρώπη. «Η περιφερειακή οικονομική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή που στρέφει οικονομικά το Ισραήλ στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο του 2015, έγραψε στον Haaretz ότι «οι εξαγωγές ενέργειας του Ισραήλ μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Θα μπορούσαν, επίσης, να χρησιμεύσουν ως βάση για την πολιτική και ασφάλεια της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Εισηγήσεις σε ΗΠΑ

Ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 ότι «οι ισχυρές στρατιωτικές σχέσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας έχουν επανασχεδιάσει τον πολιτικό χάρτη της περιοχής. Οι ΗΠΑ θα ήταν σοφό να μεταθέσουν τις πολιτικές και τους πόρους τους προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων, σε όλα τα επίπεδα, με τους ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, για να συγκρατήσουν τον νεοεμφανιζόμενο ρωσικό στόλο και τις κακοήθεις τζιχάντικες δυνάμεις που λειτουργούν γύρω από τα σύνορα του Ισραήλ».

Ο Παπαδόπουλος φέρεται να οργάνωσε επίσης το πρώτο στην ιστορία think-tank της Ουάσιγκτον σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ σε ένα συμπόσιο με τίτλο «Μετατοπίσεις ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Αναδυόμενη Στρατηγική Σχέση του Ισραήλ και της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα