Το παιδί πίσω απ΄ την φωτογραφία σύμβολο της εισβολής

Δεκάδες φωτογραφίες συγκλόνισαν τις μαύρες μέρες της εισβολής του 1974. Οι ξένοι δημοσιογράφοι έφθαναν κατά δεκάδες στο νησί για να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα πλάνα αμέτρητα, οι εικόνες εκατοντάδες.

Σ’ όλες, αποτυπωμένη η φρίκη, ο σπαραγμός, τα θλιμμένα πρόσωπα και τα βλέμματα στο άπειρο που έψαχναν από κάπου να πιαστούν. Πρωταγωνιστές στα πλάνα οι πρόσφυγες. Μάνες που κρατούσαν στην αγκαλιά τους παιδιά, βρέφη. Παιδάκια ξυπόλυτα που έτρεχαν έξω απ’ τα τσαντίρια τους, μη γνωρίζοντας ούτε τι έγινε, ούτε

τι τους περίμενε.

Η φωτογραφία όμως που έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο της εισβολής, ήταν αυτή του μικρού αγοριού, που κρατούσε τη νυφική φωτογραφία των γονιών του.

Το αγοράκι αυτό, τότε που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ήταν 3 ετών. Γεννήθηκε την χρονιά της εισβολής. Το 1974. Η φωτογραφία, τραβήχτηκε το 1977, έξω από την Κινεζική πρεσβεία. Ο Δώρος Δημητρίου, δάσκαλος στο επάγγελμα σήμερα, βρέθηκε στην διαδήλωση έξω από την πρεσβεία, μαζί με την μητέρα του, σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις που γίνονταν τότε προς εξεύρεση των αγνοουμένων από την εισβολή ανθρώπων. Η φωτογραφία του, έγινε σύμβολο της εισβολής και έκανε τον γύρο της Κύπρου και μέχρι σήμερα, 43 χρόνια μετά προκαλεί ρίγη συγκίνησης στο αντίκρισμά της.

Ο Δώρος την χρονιά της εισβολής ήταν 3 μηνών και η μητέρα του, ανέλαβε μόνη, να μεγαλώσει το παιδί της, χωρίς τον πατέρα του, που ήταν αγνοούμενος.

43 χρόνια μετά, το παιδάκι της φωτογραφίας, άνδρας πια δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό, επιδεικνύοντας όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, τον σεβασμό και την δέουσα τιμή, σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα