Το non-paper Αβραμόπουλου για «ελεγχόμενα κέντρα» μεταναστών

Μια συνεκτική πρόταση για τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν σε σχέση με τη δημιουργία "ελεγχόμενων κέντρων αποβίβασης μεταναστών", παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, ο οποίος απέστειλε σχετικό non - paper στους πρεσβευτές των Κρατών Μελών (Coreper), οι οποίοι θα το εξετάσουν σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Η Κομισιόν προτείνει "περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης"

στη Μεσόγειο και "ελεγχόμενα κέντρα αποβίβασης" στην Ε.Ε., τα οποία θα λειτουργούν από κοινού και σε συντονισμό.

Εκεί θα τελείται η διαδικασία διάκρισης μεταξύ των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και των παράνομων μεταναστών χωρίς δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε., επιταχύνοντας, παράλληλα, τις επιστροφές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κέντρα θα τυγχάνουν διαχείρισης από το κράτος μέλος υποδοχής, με πλήρη υποστήριξη από τους οργανισμούς της Ε.Ε., και θα μπορούσαν να έχουν προσωρινό ή ad-hoc χαρακτήρα ανάλογα με την τοποθεσία. Τα κύρια χαρακτηριστικά των κέντρων αυτών είναι σύμφωνα με το non-paper:

- πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη με ομάδες αποβίβασης Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου, διαγνωστικούς ελέγχους ασφαλείας, υπαλλήλους που θα αναλαμβάνουν τις διαδικασίες επιστροφής και όλα τα έξοδα θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ·

- ταχεία, ασφαλή και αποτελεσματική επεξεργασία που μειώνει τον κίνδυνο δευτερογενών μετακινήσεων και επιταχύνει τη διαδικασία προσδιορισμού της κατάστασης του ενδιαφερόμενου προσώπου ·

- πλήρη οικονομική στήριξη των κρατών μελών σε εθελοντική βάση για την κάλυψη των δαπανών υποδομής και λειτουργίας · καθώς και οικονομική στήριξη προς τα κράτη μέλη που αποδέχονται τις μεταφορές όσων αποβιβάζονται (€ 6.000 ανά άτομο).

"Για να δοκιμαστεί η ιδέα, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πιλοτική φάση, με εφαρμογή μιας ευέλικτης προσέγγισης το συντομότερο δυνατό", αναφέρεται.

Η Κομισιόν θα δημιουργήσει, επίσης, ένα κεντρικό σημείο επαφής για τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών που συμμετέχουν στις προσπάθειες αλληλεγγύης - ως προσωρινό μέτρο έως ότου καταστεί δυνατό να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κοινών μεταρρυθμίσεων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, που θα λειτουργούν σε συντονισμό με τα παραπάνω κέντρα, σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση της Ύπατης Αρμοστείας και την UNHCR και σε συνεργασία με τρίτες χώρες, ο στόχος θα είναι να εξασφαλιστεί η γρήγορη και ασφαλής αποβίβαση από τις δύο πλευρές της Μεσογείου των διασωθέντων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης και της υπεύθυνης διαδικασίας μετά την αποβίβαση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών θα είναι τα εξής:

1) Σαφείς κανόνες για όλους: Για να μειωθούν οι θάνατοι στη θάλασσα και να εξασφαλιστεί η ομαλή και προβλέψιμη αποβίβαση, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν όλα τα παράκτια κράτη της Μεσογείου να δημιουργήσουν ζώνες έρευνας και διάσωσης και Κέντρα Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC).

2) Οι υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔOM), οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση της αποβίβασης, θα αποφαίνονται ποιοι μπορούν να λάβουν προστασία, εάν το χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων επανεγκατάστασης ή θα επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους, μεταξύ άλλων μέσω των προγραμμάτων υποβοηθούμενης εκούσιας επιστροφής και επανένταξης που διαχειρίζεται ο ΔΟΜ ·

3) Ισότιμες εταιρικές σχέσεις: Η συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες θα προωθηθεί με βάση τις υπάρχουσες συμπράξεις και θα προσφέρει στήριξη προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη πολιτική, ασφάλεια και κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

4) Δεν θα υπάρχουν παράγοντες έλξης μεταναστών: Δεν θα είναι διαθέσιμες οι δυνατότητες επανεγκατάστασης σε όλα τα αποβιβαζόμενα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και τα σημεία υποδοχής θα πρέπει να εγκαθίστανται όσο το δυνατόν μακρύτερα από σημεία ακανόνιστης αναχώρησης.

5) Οι ρυθμίσεις περιφερειακής αποβίβασης σημαίνουν την παροχή μιας σειράς καθιερωμένων διαδικασιών και κανόνων για την ασφαλή και τακτική διεκπεραίωση της αποβίβασης και μετά την αποβίβαση, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς κράτηση προσώπων και δημιουργία στρατοπέδων και, τέλος,

6) ​​Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παράσχει χρηματοδοτική και επιχειρησιακή υποστήριξη για δραστηριότητες αποβίβασης και μετά την αποβίβαση, καθώς και για τη διαχείριση των συνόρων με εξοπλισμό, εκπαίδευση και άλλες μορφές υποστήριξης.

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά ότι "Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε κοινές και ευρωπαϊκές λύσεις για τη μετανάστευση. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες να συνεργαστούν καλύτερα για την αποβίβαση των διασωθέντων στη θάλασσα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι - όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Πρέπει να εργαστούμε για βιώσιμες λύσεις", κατέληξε ο Επίτροπος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα