Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ζητά ισραηλινή στήριξη έναντι των Αζέρων

Ο Πρωθυπουργός του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ρουμπέν Βαρντανιάν, κάλεσε το Ισραήλ να ασκήσει πιέσεις στην Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να τερματισθεί ο αποκλεισμός που εφαρμόζουν κατά του θύλακα οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Βαρντανιάν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ένοπλοι Αζέροι έχουν καταλάβει την ζώνη Λατσίν, που αποτελεί τον μοναδικό οδικό διάδρομο διασύνδεσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ («Δημοκρατία του Αρτσάχ») με την Αρμενία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη σε τρόφιμα,

φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης». Ο Βαρντανιάν πρόσθεσε ότι στο Λατσίν σταθμεύει ρωσική ειρηνευτική δύναμη «η οποία όμως δεν έχει περιθώρια δράσης εξ αιτίας της ένοπλης παρουσίας των Αζέρων».

Το περασμένο Σεπτέμβριο σημειώθηκε στρατιωτική ένταση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και όπως είχε γίνει γνωστό από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατός του ΑζερμπαΪτζάν εξαπέλυσε επιθέσεις με όλμους και drone κατά αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων που κινούνταν κατά μήκος της μεθορίου. Όπως είχε ανακοινώσει το Αζερμπαϊτζάν, οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις είχαν προληπτικό χαρακτήρα και στόχευαν να αποκρούσουν προπαρασκευαστικές αρμένικες ένοπλες ενέργειες επειδή φέρονταν να έχουν την πρόθεση να εισβάλουν στα εδάφη, των έλεγχο των οποίων είχαν αποκτήσει οι Αζέροι πριν από δυόμισι χρόνια.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Αρμενίας είναι ψυχρές, εξαιτίας των παραδοσιακά καλών σχέσεων του Ερεβάν με την Τεχεράνη.  Μία εβδομάδα πριν ξεσπάσει προ διετίας ο πόλεμος Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, η αρμενική Κυβέρνηση αποφάσισε να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ανοίγοντας Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και πρόβαλε το αίτημα στην ισραηλινή πλευρά να απαγορεύσει στο Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει ισραηλινό οπλισμό που είχε ήδη αγοράσει κατά τη διάρκεια ενός ενδεχομένου πολέμου. Κατά τον πόλεμο που ακολούθησε, το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει τον ισραηλινό οπλισμό, με αποτέλεσμα το Ερεβάν να ανακαλέσει τον πρέσβη του στο Τελ Αβίβ, τον οποιον είχε τοποθετήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Η σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξη του Πρωθυπουργού της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο είναι η πρώτη συνέντευξη Αρμενίου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της περιοχής από τον τερματισμό του πολέμου πριν δυόμισι χρόνια. Ο 54χρονος Αρμένιος πολυεκατομμυριούχος Ρουμπέν Βραντανιάν αποφάσισε να απεκδυθεί την ρωσική του υπηκοότητα και να εγκαταλείψει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα για να αναλάβει στις 4 Νοεμβρίου 2022 την πρωθυπουργία της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», με τα εδάφη που παρέμειναν υπό αρμενικό έλεγχο, στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα