Το μυστήριο με τη μπάλα στο Τρόοδος-«Τα ραντάρ των Εγγλέζων»-Κατασκοπεία & UFO

Πόλο έλξης για χιλιάδες συμπολίτες μας αποτελεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο το Τρόοδος. Το κατάλευκο τοπίο μαγνητίζει μικρούς και μεγάλους οι οποίοι ανακαλύπτουν ή γνωρίζουν καλύτερα τις ομορφιές του τόπου μας. Αναπόφευκτα όλοι κατά την διαδρομή ή μόλις φτάσουμε εκεί βλέπουμε αυτές τις στρογγυλές λευκές μπάλες στην κορυφή του Ολύμπου.

Εκεί που κάποτε δέσποζε (σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση και αρχαιολογικές αναφορές) ο ναός της Ακραίας Αφροδίτης που σημαίνει η Αφροδίτη των Υψών, σήμερα βρίσκονται

τα μυστήρια  «τα ραντάρ των Εγγλέζων».

Τι είναι όμως ακριβώς αυτές οι εγκαταστάσεις; Ποια η χρησιμότητά τους και πώς λειτουργούν; Aυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που συνοδεύονται ενίοτε από πολλές θεωρίες συνωμοσίας (θεωρίες όπως ραντάρ που ρυθμίζουν τον καιρό)  καθώς σχεδόν ποτέ κανείς δεν κατάφερε να μπει μέσα και να δει με τα μάτια του τι ακριβώς συμβαίνει.

Το SigmaLive βρέθηκε αυτές τις μέρες στην περιοχή του Τροόδους για να επιχειρήσει να λύσει αυτό το (λευκό) πέπλο μυστηρίου. 
 

Διαβάστε επίσης: Μπήκαμε στη RAF Τροόδους - Η ζωή σε λευκό κλοιό στα 1700m (ΦΩΤΟΣ)

 

Στόματα ερμητικά κλειστά

Συναντήσαμε και ρωτήσαμε εκεί τον Βρετανό ανθυπασπιστή (Warrant Officer) D.Cole  αν υπήρξαν ποτέ περιστατικά κατασκοπείας και η απάντηση που λάβαμε ήταν πως αν παρατηρηθεί ένα όχημα που κινείται στον χώρο περίεργα τότε αξιολογείται η κατάσταση και λαμβάνονται απαραίτητα μέτρα. 

Επιχειρήσαμε να ρωτήσουμε το τι ακριβώς κάνουν τα συγκεκριμένα ραντάρ και αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται περί κατασκοπείας σημάτων σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή για να λάβουμε την απάντηση πως αυτά είναι ευαίσθητα στρατιωτικά ζητήματα και δεν μπορούν να προβούν σε δηλώσεις.

Η απάντηση αυτή μας απέτρεψε από το να συνεχίσουμε και να ζητήσουμε να μπούμε μέσα στις λευκές μπάλες για μια ξενάγηση. Πλησιάσαμε από μόνοι μας τον χώρο έξω από την περίφραξη, η οποία είναι γεμάτη κάμερες και είδαμε μερικούς στρατιώτες να κάθονται μέσα στα γραφεία να μας κοιτάζουν. Πάντως αυτό που μας λέχθηκε από άλλη πηγή είναι πως η Εθνική Φρουρά έχει εικόνα και γνωρίζει ακριβώς τη λειτουργία των συγκεκριμένων στρατιωτικων εγκαταστάσεων.

Το ιστορικό

Πάντως σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ο σταθμός Τροόδους είναι η παλαιότερη εναπομείνασα βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, που χρονολογείται από το 1878. Πραχωρήθηκε στη Βρετανία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επέκταση στην Εγγύς Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο σταθμός χρησιμοποιήθηκε για να κρυφακούει επίσης τη Σοβιετική Ένωση. H «RAF Troodos», όπως ονομαζεται,  είναι ένας απομακρυσμένος σταθμός σημάτων που διευθύνεται από 27 άτομα από το Τμήμα Γκολφ, τη Μονάδα Σημάτων Κοινής Εξυπηρέτησης (Κύπρου), και περιλαμβάνει επίσης σταθμό ραντάρ Όλυμπος. Ο σταθμός βρίσκεται βαθιά μέσα στην οροσειρά Τρόοδος, περίπου 14 μίλια (23 χλμ.) βόρεια της Επισκοπής.   

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως δροσερό θερινό νοσοκομείο για στρατεύματα από την Αιγυπτιακή Εκστρατεία. Αξιωματούχοι του βρετανικού στρατού και της κυβέρνησης το χρησιμοποιούσαν επίσης ως καλοκαιρινό καταφύγιο. 


Τα ραντάρ το 1972

Το τηλεσκόπιο Starbook

Το τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου του Βρετανικού Εθνικού Διαστημικού Κέντρου Starbrook βρίσκεται στο νησί μας από το 2006. Μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα σε τροχιά από 1,5 μέτρα σε μέγεθος.Η προβλεπόμενη χρήση του είναι η επιτήρηση ζώνης GEO. Το Βρετανικό Εθνικό Διαστημικό Κέντρο (BNSC) το χρηματοδότησε 2006 ως πειραματικό σύστημα επιτήρησης 


 

Δημοσίευματα αναφέρουν πως το ραντάρ παρέχει στους στρατιωτικούς σχεδιαστές και διοικητές ανεκτίμητης αξίας ELINT (Electronic intelligence) συλλέγοντας με μια ποικιλία αισθητήρων, αναζητώντας αδυναμίες στο αμυντικά δίκτυα γειτονικών χωρών και εντοπισμός πλοίων και αεροσκαφών από ραντάρ τους και άλλες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Τα έγγραφα Snowden

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν ότι η RAF Τροόδους είχε ρόλο στην υποκλοπή δορυφορικών επικοινωνιών για το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών (GCHQ) και τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Έντουαρτ Σνόουντεν υποδηλώνουν ότι αυτό συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Πληροφορίες από τον Σνόουντεν υποδεικνύουν επίσης ότι ο ιστότοπος λειτουργεί ως θέση ακρόασης για ραδιοφωνικά σήματα από την κοντινή Μέση Ανατολή. Τα έγγραφα ήταν επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό, αλλά αναφέρονται σε «Box 500» και «Box 600», κωδικούς για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI5 και MI6. Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή η Κύπρος είναι το πρωταρχικό σημείο υποκλοπών και η επιχείρηση ονομάζεται  SOUNDER. Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή υπάρχει ακόμη μια βάση στο Ομάν με την ονομασία SNICK.

Αναφέρονται επίσης στην επιθυμία να «διατηρηθεί η επαφή με άλλες βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που εδρεύουν στην Κύπρο». Αν και η GCHQ, η οποία έχει την έδρα της στο Cheltenham στο «ντόνατ» του Α40, δεν κατονομάζεται στα έγγραφα, ένα σημείωμα που παρήχθη από την Επιτροπή Πληροφοριών Sovereign Areas, με την επισήμανση άκρως απόρρητο, μεταβιβάστηκε στον Sir Eric Jones, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ακρόασης εκείνη τη στιγμή. 

Αναφέρεται επίσης ότι οι βρετανικές δυνάμεις διαχειρίζονται έναν σταθμό ακρόασης στον κατεχόμενο Άγιο Νικόλαο για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών Cheltenham και ότι μια βάση της RAF στην κορυφή του όρους Τρόοδος, είναι επίσης σταθμός για την παρακολούθηση δορυφορικών επικοινωνιών. 

Folkore και UFO

Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο David Clarke (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Μέσων και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, UK), παλαιότερα μυστικά αρχεία της RAF που είχαν ανοίξει στα Εθνικά Αρχεία περιλαμβάνουν μια λεπτομερή περιγραφή ενός περιστατικού στις 19 Οκτωβρίου 1982 όταν ένα αεροπλάνο RC-135 της USAF, που παρακολουθούσε τη σοβιετική στρατιωτική δραστηριότητα, χτυπήθηκε από «ένα μεγάλο αντικείμενο» πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα αρχεία, βρετανικό προσωπικό της RAF Τροόδους, άκουγε έκπληκτα τις ραδιοφωνικές κλήσεις του αμερικανικού πληρώματος καθώς η επαφή με το άγνωστο αντικείμενο εκτυλίσσονταν στα 35.000 πόδια πάνω από τη θάλασσα.

Το UFO – που περιγράφεται ως καλυμμένο με «πλήθος φώτων που αναβοσβήνουν 20 τη φορά» – εντοπίστηκε στο ραντάρ του spylane καθώς πλησίαζε από το νότο.

Στη συνέχεια έκανε κύκλους γύρω από το αεροπλάνο, με το διακριτικό Beano 73 - και έκλεισε καθώς ο πλοηγός έκανε έκκληση για βοήθεια από το έδαφος.

Δύο μαχητικά F-14 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σηκώθηκαν από ένα αεροπλανοφόρο και ένα RAF Phantom εκτρέπεται από άσκηση νυχτερινής πτήσης για να αναχαιτίσει το UFO, νότια της Κύπρου.

Καθώς πλησίαζαν, το πλήρωμα της USAF είδε το UFO να φεύγει προς την αφρικανική ακτή. Τίποτα δεν φάνηκε από τους πιλότους των μαχητικών.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν πώς το προσωπικό της RAF στο σταθμό ραντάρ του Τροόδους παρακολούθησε ολόκληρο το περιστατικό για μια περίοδο 90 λεπτών, ξεκινώντας λίγο μετά τις 16:00 τοπική ώρα.

Αλλά τίποτα δεν φάνηκε από τους βρετανικούς σταθμούς αεράμυνας – «ούτε φάνηκε σε κανένα ραντάρ εδάφους ή θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένου του 280 SU [280 Signals Unit – RAF Troodos]». 

Όπως σημειώνεται, μετά τη συνάντηση ξεκίνησε μυστική έρευνα από τις βρετανικές αρχές. Τα αποτελέσματα στάλθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 1982.

Το βίντεο που παρείχε ο σταθμός ραντάρ της RAF Τρόοδος μελετήθηκε προσεκτικά από ειδικούς της φωτογραφίας στο Λονδίνο και μεγάλες εκτυπώσεις, που ελήφθησαν από την εικόνα του ραντάρ, δόθηκαν για έλεγχο από αξιωματικούς των πληροφοριών. 

Keywords
μυστήριο, ufo, ufo, μυστήριο, ρανταρ, σημαίνει, sigmalive, raf, κυπρος, γκολφ, χλμ, electronic, ηπα, box, eric, david, usaf, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, 600 δις, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, αποτελεσματα, βιντεο, πλοηγος, αφροδιτη, εδρα, εθνικη, ηπα, θαλασσα, κυπρου, λονδινο, νησι, οθωμανικη αυτοκρατορια, περιεργα, σηματα, ωρα, sigmalive, αεροπλανο, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γραφεια, δηλωσεις, δικτυα, εγγραφα, εδαφος, υπαρχει, εκστρατεια, ελξης, ενιοτε, επιθυμια, ερευνα, ζωη, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεωριες, εικονα, καμερες, γκολφ, λειτουργια, ματια, μυστικα, ολυμπος, ομαν, οχημα, πηγη, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σοβιετικη ενωση, τμημα, χλμ, αγνωστο, david, ενωση, eric, εθνικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, λευκο, ναος, νοσοκομειο, ποδια, raf, σημαίνει, usaf, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα