Το μοντέλο της Υπερδνειστερίας που μπορεί να αξιοποιηθεί για κυρώσεις

Το μοντέλο της Υπερδνειστερίας, μπορεί να αξιοποιήσει η Λευκωσία για ουσιαστικές κυρώσεις εις βάρος των στελεχών της λεγόμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους.

Διαβάστε ακόμη: Κυρώσεις στη βάση του μοντέλου της Υπερδνειστερίας

Σύμφωνα με τον Γιάννο Χαραλαμπίδη και την Εφημερίδα Σημερινή, η περιοχή συνιστά αποσχισθείσα περιοχή από την Μολδαβία, που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
- Η Μολδαβία κατάφερε να πετύχει την απαγόρευση εισόδου εντός του εδάφους της Ε.Ε. των μελών της παράνομης κυβέρνησης της Υπερδνειστερίας από το 2010, χωρίς να είναι κράτος μέλος.

Ως εκ τούτου, η εν λόγω απόφαση μπορεί να εφαρμοστεί και για το ψευδοκράτος, με πολύ περισσότερους λόγους από αυτούς που επικαλέστηκε η Ε.Ε για την τότε ομόφωνη απόφασή της.

Χαρακτηριστικά, αναφέρονται τα εξής:

 Χρήση στρατιωτικών μέσων για παράνομη κατοχή εδάφους κράτους - μέλους. Κλείσιμο Ελληνικών σχολείων. Καταπάτηση νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας που υπέχουν ποινική ευθύνη για εσχάτη προδοσία.

Δηλαδή:

 Συνεργασία με ξένο κατοχικό στρατό Ανακήρυξη ψευδοκράτους Εμφάνιση Τ/κ ηγετών ως προέδρων χωριστού κράτους Θέση για δύο κράτη.

Αφού η Ε.Ε. δεν υποστηρίζει λύση δύο κρατών, καθίσταται σαφής η ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων, με την Κυπριακή κυβέρνηση να καλείται πλέον να προβάλει τις θέσεις της σε επίπεδο Ευρώπης και Ο.Η.Ε.

Δείτε την ανάλυση του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

Keywords