Το Μοντ Πελεράν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

Στις 10.00 το πρωί θα αρχίσει η άκρως σημαντική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η ενημέρωση για το τι οδήγησε στο αδιέξοδο του Μοντ Πελεράν, αλλά και το πώς θα προσεγγίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Μετά τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του κυπριακού λαού, σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα μετά το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν.

Το εσωτερικό μέτωπο σε επίπεδο

κομμάτων παρουσιάζεται διχασμένο σε σχέση με το πώς θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να πορευθεί στο μέλλον σε σχέση με τις συνομιλίες.

Ξεχωρίζουν ήδη κάποιες σημαντικές γραμμές σε σχέση με τις θέσεις των κομμάτων:

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να επιτευχθούν άμεσα οι προϋποθέσεις που να επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών, από το σημείο που έχουν σταματήσει στο Μοντ Πελεράν. Μια θέση την οποία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη.

Το ΔΗΚΟ θέλει αλλαγή της στρατηγικής και των στρατηγικών στόχων τους οποίους επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το κεφάλαιο του εδαφικού και μάλιστα στην Κύπρο, μιας και είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο έχει να δώσει η τουρκική πλευρά. Βασικό επιχείρημα είναι ότι για 9 χρόνια τώρα συζητούνται κεφάλαια στα οποία είχε να δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, τώρα είναι η ώρα να συζητηθεί με επιμονή και το κεφάλαιο του εδαφικού. «Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα να οχυρωθούμε πίσω από, αλλά και να στηρίξουμε, τη σθεναρή στάση και θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και της Ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε επίσης η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η ΕΔΕΚ με τη σειρά της ζητά να επικεντρωθεί η συζήτηση στα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και να γίνει άμεση κατάθεση του αιτήματος στα Ηνωμένα Έθνη για διεθνή διάσκεψη με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Ζητά επίσης συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με την ελληνική πολιτειακή ηγεσία (τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ) για σκοπούς ευρείας ανασκόπησης της κατάστασης και συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών.

Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματικά διεκδικητική στρατηγική, η οποία θα ανατρέπει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και θα καθιστά τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη στην Τουρκία.

Επανακαθορισμό στόχων και στρατηγικής ζητά το Κίνημα Αλληλεγγύης, χωρίς να βιάζεται για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Καμιά βιασύνη για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών δηλώνει και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο κάνει λόγο για ανάγκη επανεξέτασης της κατάστασης και των δεδομένων και καλεί το Συμβούλιο Γεωπολιτικής να εξετάσει τα πιθανά σενάρια των τουρκικών κινήσεων και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισής τους. Υποστηρίζουν επίσης ότι θα πρέπει όλοι να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις απόψεις και τις θέσεις τους και να μην μπαίνουν τα κόμματα σε μια προσπάθεια επιρρίψης ευθυνών στην παρούσα φάση, καθώς δεν συνεισφέρει σε κάτι όλο αυτό.

Το ΕΛΑΜ κάνει λόγο για τερματισμό οποιασδήποτε διαδικασίας αφορά συζήτηση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και προτείνει να διεκδικήσουμε ενιαίο κράτος καταγγέλλοντας την Τουρκία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξευρεθούν οι λύσεις αυτές που να επιτρέψουν στη δική μας πλευράς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον σκόπελο που βρίσκεται ενώπιόν μας, μέσα από αυτό το αδιέξοδο που προέκυψε στο Μοντ Πελεράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα