Το μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος

Ο  νέος πρόεδρος καλείται να απαλλαγεί από λάθη,  φοβικά σύνδρομα,  και ατυχείς ενέργειες του παρελθόντος,  αξιώνοντας έμπρακτα  την Ευρωπαική  στήριξη και αλληλεγγύη για  θωράκιση της Ευρωπαικής διάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Είναι μεγάλη τιμή για μάς του Ινστιτούτου Ελληνικού  Πολιτισμού  να  έχουμε μαζί μας καταξιωμένες προσωπικότητες της πολιτικής, νομικής, οικονομικής  και γεωπολιτικής διανόησης, στην προσπάθεια μας  να αναδιφήσουμε τα τεκταινόμενα  στην  ευρωπαική γειτονιά μας και αναπόφευκτα στον ταραγμένο πλανήτη.

Υπό τη σκιά των εικόνων  φρίκης που αναδύονται μέσα από

το πολεμικό θέατρο στην  Ουκρανία, στριφογυρίζει  στο μυαλό μας το αδυσώπητο ερώτημα: Μπορεί ή δεν μπορεί η Ευρωπαική Ένωση να πρωταγωνιστήσει  στο διεθνές  γεωπολιτικό σκηνικό  συμβάλλοντας καταλυτικά  στη θέσπιση κανόνων επιβολής του Διεθνούς Δικαίου;

Στην κοινή γνώμη  είναι διάχυτη η αντίληψη πως η  Ευρωπαική  Ένωση με  τις υπάρχουσες δομές της και τον τρόπο που λειτουργεί,  έχει αποχρόζουσες  αδυναμίες που εμποδίζουν τη δημιουργία  της ισχυρής δύναμης που θέλουμε και οραματιζόμαστε. 

Φρονούμεν πως,  αυτές οι αδυναμίες δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να μας κάνουν να αποστρεφόμαστε την Ευρώπη  και κάθε τι το Ευρωπαικό. Τουναντίον, θα  πρέπει να χαλυβδώνουν την πίστη μας για συνεχή - συνειδητή προσπάθεια, ατομική και συλλογική,  ώστε  μια μέρα να φτιάξουμε  την Ευρώπη των ονείρων μας, την πανίσχυρη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ως Κοινωνία των Πολιτών και άνθρωποι του πολιτισμού, θεωρούμεν πως τώρα είναι η ώρα  για  δημιουργία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, της Ομοσπονδιακής Ευρώπης ως ενιαίας πολιτικής οντότητας που θα σέβεται το έθνος – κράτος.  Ειδικότερα, για μιά μικρή χώρα  όπως η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία βρίσκεται σε μιά νευραλγική και ευαίσθητη γεωπολιτική θέση, η ιδιότητα του ισότιμου μέλους της ΕΕ  θα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ίδια την ύπαρξη της και που ταυτόχρονα  θα αποτελεί την  ασπίδα διασφάλισης των ζωτικών συμφερόντων της Ένωσης στην περιοχή. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο μαινόμενος πόλεμος, αποκάλυψε την τρωτότητα της Ευρώπης, γεγονός που  πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτατα.
Το 2023 είναι μια χρονιά σημαδιακή για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης. Είναι μιά χρονιά κατά την οποία  η ιστορία καλεί πολίτες και πολιτικούς να σμιλεύσουν  την ενότητα και την αλληλεγγύη, δημιουργώντας με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης  τις προυποθέσεις για θωράκιση του Ευρωπαικού  Χριστιανικού Πολιτισμού και απόκρουση της νεοοθωμανικής/ισλαμοφασιστικής επέλασης στην Ευρώπη. 

Εμείς οι ευρωπαίοι πολίτες αξιώνουμε απο τις πολιτικές ηγεσίες, τη θεμελίωση της  νέας Ευρωπαική αρχιτεκτονικής με κινητήριους άξονες  την κοινή εξωτερική πολιτική, την κοινή  πολιτική ασφάλειας και άμυνας αλλά και την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, θέτοντας φρένο στην πορεία της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.

Η  νέα κυβέρνηση  που θα αναδειχθεί απο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές  καλείται να απαλλαγεί από λάθη,  παραλείψεις, φοβικά σύνδρομα,  και ατυχείς ενέργειες του παρελθόντος,  αξιώνοντας την Ευρωπαική αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων,  για  θωράκιση της Ευρωπαικής διάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισχυρό αντίδοτο στους  πολύχρωμους κινδύνους που μας απειλούν,  συμβάλλοντας καταλυτικά στη δίκαιη επίλυση του  χρονίζοντος Κυπριακού Ζητήματος στη βάση των ευρωπαικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

* Εισαγωγικό καλωσόρισμα του  προέδρου του  Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού στην  εκδήλωση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπης, Κύπρος,evropis, kypros