Το κυρίαρχο σενάριο για τους Δήμους – Ενδεχόμενο για περιφερειακούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε παζλ για γερούς λύτες, αναδεικνύεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και στο πολιτικό και κομματικό παρασκήνιο, που μαίνεται.

Η κυβέρνηση ερωτώμενη, δεν απέκλεισε από τη δημόσια συζήτηση την πιθανότητα να προτείνει, μαζί με άλλα κόμματα πέντε Μητροπολιτικούς Δήμους.

Όπως εκτιμούν αρμόδια πρόσωπα, η συζήτηση θα εστιάσει στην ύπαρξη πέντε Μητροπολιτικών Δήμων, ίσως και περισσότερων, που θα ονομαστούν Περιφερειακοί ή Αγροτικοί Δήμοι.

Δεν έγινε ακόμη συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά

μπαίνουν ως επιλογή, λόγω πρακτικών θεμάτων που αφορούν και στη διαφύλαξη του όγκου εργασίας που έχει ήδη γίνει.

Όπως αναφέρθηκε στο ΣΙΓΜΑ, αυτό που αναμένεται να γίνει, για να μην απειληθεί και η φιλοσοφία του υφιστάμενου νομοσχεδίου, είναι αυτοί οι 17 Δήμοι που προβλέπονται τώρα, να χωριστούν αναλόγως της επαρχίας στην οποία ανήκουν και να γίνουν στο σύνολο πέντε.

Δηλαδή, οι υπό συγκρότηση τέσσερεις δήμοι που ανήκουν στην επαρχία Λευκωσίας, να γίνουν ένας Μεγάλος Μητροπολιτικός Δήμος και αντίστοιχα συμβαίνει και στις άλλες επαρχίες.  

Οι κοινότητες και, άρα, ο περί κοινοτήτων νόμος δεν φαίνεται να επηρεάζεται.

Οι κοινότητες που δεν έχουν ενταχθεί ήδη στους 17 Δήμους, και τα 32 τοπικά συμπλέγματα που συγκροτούνται, δεν προορίζονται να γίνουν μέρος αυτών των Δήμων. Όμως, π.χ. οι κοινότητες που θα ενσωματώνονταν στον νέο Δήμο Ιδαλίου, πιθανότατα να είναι και μέρος του Μεγάλου, Μητροπολιτικού Δήμου.  Η Πόλη Χρυσοχούς και τα Λεύκαρα, όπου φαίνεται να υπάρχει και γεωγραφική απόκλιση, αλλά και η Αθηαίνου, πιθανότατα να γίνουν Περιφερειακοί Δήμοι.  

Πιθανή λύση είναι και η δημιουργία και κάποιων άλλων αγροτικών Δήμων, που θα προκύψουν από συνενώσεις κοινοτήτων ανά επαρχία.

Με τη μείωση των Δήμων από 30 σε 17, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται κάθε χρόνο ανέρχεται μέχρι και 50 εκατομμύρια. Ο μεγάλος όγκος των χρημάτων, που παρεμπιπτόντως φορτώνονται σήμερα οι φορολογούμενοι δημότες, προέρχεται από λειτουργικά έξοδα, αλλά και από τους μισθούς των αιρετών τοπικών αρχόντων. Δηλαδή τις αντιμισθίες των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων. Αυτά τα έξοδα, περιορίζονται -ούτως ή άλλως- με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής μέσα από συνέργειες υπηρεσιών και βεβαίως από τη μείωση των αιρετών αξιωματούχων.

Δεν θα υπάρξουν πάντως απολύσεις προσωπικού, αλλά θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Κομβική, ωστόσο, είναι και η πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται και η αμεσότητα των τοπικών αρχών με τους πολίτες.

Αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά επιχειρήματα, που προτάσσει στη δημόσια συζήτηση η αντιπολίτευση. Να καταπολεμηθούν εκ των ων ουκ άνευ τα εξαρτητικά δίκτυα που στήνουν τα κόμματα στο επίπεδο των δήμων ή των κοινοτήτων, στη βάση των τοπικών αρχόντων, αλλά να λαμβάνονται υπόψη συν το χρόνο οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου και η ανάγκη για αποκέντρωση του πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα