Το Κυπριακό στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας

Το Κυπριακό θα τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας (CHOGM), που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη στη Μάλτα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας Dr Anglu Farrugia μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλης Γιαννάκη Ομήρου.

Ο κ. Farrugia βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, μετά από πρόσκληση του κ. Ομήρου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, υπό το φως της ιστορικής σύνδεσης της Μάλτας με τη διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την Κύπρο κατά το πραξικόπημα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς την Μάλτα “γιατί τις τραγικές ώρες του πραξικοπήματος το 1974, όταν ο Μακάριος εγκατέλειπε την Κύπρο κυνηγημένος από τους άθλιους πραξικοπηματίες, βρήκε καταφύγιο στη Μάλτα, όπου τότε τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, ο τότε κυβερνήτης και μετέπειτα πρόεδρος της Μάλτας και τον φιλοξένησαν στη Βαλέτα, στο σπίτι του κυβερνήτη, διανυκτέρευσε εκεί και από εκεί συνέχισε το ταξίδι του προς το Λονδίνο και στη συνέχεια προς τη Νέα Υόρκη στον αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου”.

Σημείωσε ότι “οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Μάλτας, δύο μεσογειακών κρατών και λαών, είναι άριστες”, προσθέτοντας ότι “και η συνεργασία μας σε επίπεδο Βουλής είναι επίσης εξαιρετική τόσο σε επίπεδο συναντήσεων προέδρων της Βουλής των δύο χωρών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο άλλων διεθνών ή περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών”.

“Έχουμε κοινές αρχές και αξίες ως χώρες και ως κοινοβούλια με κοινή ευρωμεσογειακή ταυτότητα και αντιμετωπίζουμε σήμερα τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη αλλά και τις προκλήσεις της περιοχής μας, με την απειλή της τρομοκρατίας, με το Ισλαμικό Κράτος και ασφαλώς την πρόκληση του μεταναστευτικού”, είπε.

Ανέφερε ότι “έχουμε ταυτόσημες θέσεις ότι πρέπει να υπάρχει ανάληψη βαρών από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πέραν του γεγονότος βεβαίως ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναζήτηση των πραγματικών αιτίων του μεταναστευτικού προβλήματος”.

Επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο της Μάλτας καθώς και την Κυβέρνηση της χώρας και το λαό της χώρας “για τη σταθερή συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και για μια λύση του Κυπριακού που θα στηρίζεται σε αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου”.

“Αυτή η τοποθέτηση της Μάλτας δεν είναι σημερινή, είναι στάση αρχών δεκαετιών και θέλω και γι΄ αυτό να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας μέσω του Προέδρου της Βουλής της Μάλτας προς ολόκληρη την πολιτική ηγεσία και το λαό της Μάλτας γι΄ αυτή τη συμπαράσταση”, είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας είπε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου πριν από 41 χρόνια δεν ήταν μόνο πρόβλημα για τη δημοκρατία στην Κύπρο αλλά ένα μεσογειακό πρόβλημα.

“Όταν ο Μακάριος κατέφυγε στη Μάλτα έτυχε μιας θερμής υποδοχής όχι μόνο από τις αρχές και την κυβέρνηση της χώρας αλλά και από το λαό της Μάλτας”, είπε προσθέτοντας ότι “το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και η χώρα είναι διαιρεμένη εδώ από 41 χρόνια”.

Εξέφρασε παράλληλα την πλήρη στήριξη της Μάλτας προς την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και προς τη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την επίτευξη μιας λύση στο πρόβλημα με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Farrugia είπε ότι η Μάλτα θα προεδρεύσει τη Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας (CHOGM), προσθέτοντας ότι “και το Κυπριακό θα τεθεί και θα συζητηθεί στη Συνάντηση” τον ερχόμενη Νοέμβρη.

Είπε επίσης ότι “θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο με την κυπριακή Βουλή” και εξέφρασε την ανάγκη σύστασης μιας κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια της συνεργασίας τους πάνω σε διάφορους τομείς όπως είναι το μεταναστευτικό, η ναυτιλία, ο πολιτισμός και οι επιστήμες.

Όπως είπε, “η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παραμένει απαθής στο ζήτημα της αλληλεγγύης αλλά να γίνει πιο ενεργή και να αναβαθμίσει την αλληλεγγύη”.

Είπε επίσης ότι τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος και η Μάλτα, θα πρέπει να συνεργάζονται πιο στενά για να ακούγεται καλύτερα η φωνή τους στην Ευρώπη και για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής όπως είναι το παλαιστινιακό, το κυπριακό και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Farrugia θα προσφωνήσει την αυριανή έκτακτη συνεδρία της Βουλής για καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος, ενώ μαζί με τον κ. Ομήρου θα βρεθούν στην Πάφο για να τιμήσουν την αντίσταση στο πραξικόπημα του 1974.

Στις 6.30 μ.μ. το απόγευμα θα παρευρεθούν σε τρισάγιο στον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου από τον οποίο μεταδόθηκε το διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου μετά το πραξικόπημα. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου Μακαρίου και Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, θα κατατεθούν στεφάνια και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Καραγιώργη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα