«Το κράτος να πάρει άμεσα μέτρα για προστασία ηλικιωμένων»

Το κράτος θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα και να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα όλους αυτούς που παίζουν τόσο απροκάλυπτα με τις ζωές των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, με αφορμή τον θάνατο του 70χρονου σε οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "η προστασία των ηλικιωμένων από κάθε είδους κακοποίηση και κακομεταχείριση δεν είναι αποτελεσματική ούτε και επαρκής, και φτάσαμε στο σημείο να βιώνουμε περιστατικά όπως

το χθεσινό, με τη δολοφονία ηλικιωμένου σε οίκο ευγηρίας".

"Στην Κύπρο του 21ου αιώνα, η αδιαφορία και η έλλειψη ευαισθησίας ως κοινωνία στα θέματα της Τρίτης Ηλικίας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Δολοφονίες ανυπεράσπιστων ανθρώπων στα σπίτια τους για μια χούφτα Ευρώ. Δολοφονία σε γηροκομείο, όπου υποτίθεται έπρεπε να προστατεύει τους ηλικιωμένους και να τους φροντίζει", προστίθεται.

Το Παρατηρητήριο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν: "Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε έρευνα από τους αρμόδιους λειτουργούς στο συγκεκριμένο γηροκομείο; Ποια ήταν η αναφορά του λειτουργού; Υπήρχαν πιστοποιημένοι φροντιστές στο εν λόγω γηροκομείο; Πληροί τα κριτήρια για να λειτουργεί ως επιχείρηση; Υπήρχαν παλαιότερα παράπονα για αυτό το γηροκομείο; Αν ναι, πώς αντιμετωπίσθηκαν;".

"Όλα αυτά τα ερωτήματα και δεκάδες άλλα, θα φανερώσουν αν οι έλεγχοι που γίνονται στους οίκους ευγηρίας είναι αποτελεσματικοί ή όχι και θα πρέπει να προβληματίσουν τον καθένα αν χρειάζεται η ριζική αλλαγή πολιτικής ως προς τα όρια της ανέχειας που επιδεικνύεται", σημειώνεται.

"Ζητούμε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο όπως προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους σε όλα τα ιδρύματα της χώρας χωρίς προειδοποίηση και να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία με αυστηρότητα. Αν κάποια γηροκομεία θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν, τότε πραγματικά θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν", επισημαίνεται.

Ακόμη, καλείται ο κόσμος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς την επιλογή του οίκου ευγηρίας στον οποίο θα εμπιστευτεί τη ζωή του δικού του ανθρώπου και όπου διαπιστώνει περιστατικά κακοποίησης και κακομεταχείρισης ή μη καταρτισμένους ή παράνομους φροντιστές, να τα καταγγέλλει αμέσως χωρίς δισταγμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα