Το κόστος των ρύπων της ΑΗΚ στοίχισε €5.000 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η απουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι παλινωδίες στη χρήση φυσικού αερίου και βεβαίως η καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, να είμαστε δηλαδή στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, είχε καθοριστεί ν' ανοίξει το 2014, κάτι βέβαια που δεν έγινε.  Στα τέλη του 2021 ψηφίστηκε η νομοθεσία, και ένα χρόνο μετά οι κανονισμοί. Παρά ταύτα σήμερα εκκρεμεί ακόμα η νομοθεσία για να μπορούν να μεταφερθούν οι υπάλληλοι της ΑΗΚ

στο ανεξάρτητο διαχειριστή αλλά και κανονισμοί για το προσωπικό του.

Εάν υλοποιούνταν τα πιο πάνω θα είχαμε πιο φθηνή ενέργεια, αφού δεν θα πληρώναμε το ρεύμα για χρυσάφι, που ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού είναι οι ρύποι, σχεδόν το 50%.   Το ποσό που πλήρωσε για ρύπους η ΑΗΚ, από το 2020 μέχρι το 2022 αγγίζει το μισό δις.  Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σχεδόν πέντε χιλιάδες ευρώ.

Πλέον, η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια της νέας Κυβέρνησης, η οποία οφείλει να  λάβει διορθωτικά μέτρα. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Η Κυβέρνηση έχει τρόπους να σπρώξει πιο γρήγορα τα πράγματα.

Μέσω των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται στο ταμείο ανάκαμψης και που αφορούν την πράσινη μετάβαση. Σε περίπτωση που προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει και μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, που πλέον είναι ασύμφορο.

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Ενέργειας: Έρχεται χρονοδιάγραμμα για γεώτρηση στο «Αφροδίτη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΗΚ, €5 000,aik, €5 000