Το Κίεβο επιδιώκει την απομάκρυνση μαχητών του Azovstal

Η Ουκρανία επιδιώκει να απομακρύνει τους τελευταίους στρατιώτες από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη την Τετάρτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, την ώρα που η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου εναντίον Ρώσου στρατιώτη από την έναρξη της εισβολής ξεκινά στο Κίεβο.

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον τρίτο μήνα του, το Azovstal έχει γίνει εμβληματικό παράδειγμα της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης που απέκρουσε τη ρωσική εισβολή πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι αρχικά περίμεναν οι περισσότεροι και ανάγκασε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να

αναπροσαρμόσει τους στρατιωτικούς του στόχους από την κατάληψη της πρωτεύουσας του Κιέβου, μεταφέροντας την προσοχή του στα ανατολικά της χώρας.

Μια μονάδα στρατιωτών αντιστεκόταν στον υπόγειο λαβύρινθο σηράγγων του εργοστασίου της Μαριούπολης, ανακόπτοντας την πρόοδο της Ρωσίας στα γύρω εδάφη, αλλά την Τρίτη η Μόσχα δήλωσε ότι περισσότεροι από 260 είχαν πλέον παραδοθεί.

Το Υπουργείο Άμυνας του Κιέβου δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για τη διάσωση του άγνωστου αριθμού προσωπικού που βρίσκεται ακόμη στη χαλυβουργία, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη στρατιωτική επιλογή.

«Η αποστολή απομάκρυνσης συνεχίζεται, εποπτεύεται από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες μας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα. «Συμμετέχουν οι πιο ισχυροί διεθνείς διαμεσολαβητές».

Ο σύμβουλός του, Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσουν περαιτέρω όσο η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση.

«Όλα είναι πολύ εύθραυστα εκεί και μια απρόσεκτη λέξη μπορεί να καταστρέψει τα πάντα», είπε.

Όσοι έφυγαν από το Azovstal τέθηκαν υπό ρωσική αιχμαλωσία, μεταξύ των οποίων 51 βαριά τραυματισμένοι, δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το Υπουργείο, το οποίο δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν στρατιώτες σε φορεία, δήλωσε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες.

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο δήλωσε ότι ελπίζει σε μια «διαδικασία ανταλλαγής για τον επαναπατρισμό των Ουκρανών ηρώων το συντομότερο δυνατό». Όμως η τύχη τους ήταν ασαφής, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να αρνείται να πει αν θα αντιμετωπιστούν ως εγκληματίες ή αιχμάλωτοι πολέμου.

Ο Πούτιν «εγγυήθηκε ότι θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς νόμους», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Bloomberg: Οι απαιτήσεις Τουρκίας από Φιλανδία-Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα