Το καλοκαίρι που απευχόταν ο ΑΠΟΕΛ είναι εδώ

Η τέλεια καταιγίδα. Είκοσι χρόνια μετά την ομώνυμη ταινία (The Perfect Storm) το εφετινό καλοκαίρι του ΑΠΟΕΛ θα μπορούσε να έχει τον ίδιο τίτλο.

Η οριστική διακοπή της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019/20 τοποθέτησε τους «γαλαζοκίτρινους» σε μια... εφιαλτική αφετηρία εν όψει της επόμενης σεζόν.

Μετά από επτά χρόνια ο ΑΠΟΕΛ

δεν έχει τον τίτλο του πρωταθλητή και την εξ αυτού συνεπαγόμενη δυνατότητα συμμετοχής στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τούτου σημαίνει ότι αφ’ ενός έχει να προσβλέπει σε λιγότερα έσοδα από τη συμμετοχή του στην Ευρώπη, αφ’ ετέρου τα περιθώρια λάθους μηδενίζονται, καθώς στο Γιουρόπα Λιγκ δεν υπάρχει σε περίπτωση αποκλεισμού η δυνατότητα συνέχισης σε κατώτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η μείωση στα προσδοκώμενα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έρχεται να «κουμπώσει» πάνω στο έλλειμμα που άφησε η σεζόν 2019/20, καθώς η απόφαση για οριστική διακοπή συνοδεύτηκε από την οριστική απώλεια ενός σημαντικού ποσοστού εσόδων.

Τούτων δοθέντων η διοίκηση αποφάσισε μια σημαντική μείωση  (εκτιμάται κοντά στο 40%) στο μπάτζετ της επόμενης περιόδου και έχει εισέλθει ήδη σε μια επίπονη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους παίκτες που διατηρούν «βαριά» συμβόλαια.

Αν δεν επέλθει συμφωνία, θα προκύψουν αποχωρήσεις που θα προσθέσουν κενά στα υπάρχοντα, τα οποία είναι ήδη πολλά, ένεκα τόσο των πολλών δανεισμών όσο και των μεταγραφικών αστοχιών του περασμένου καλοκαιριού.

Ήδη διαφαίνεται πως το ρόστερ της περιόδου 2020/21 ίσως δεν είναι τόσο μεγάλο ποσοτικά όσο την περασμένη επταετία και καταβάλλεται προσπάθεια να μην προκύψει αντίστοιχη έκπτωση και στην ποιότητα.

Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα, καθώς ο ΑΠΟΕΛ των περασμένων ετών δεν ήταν συνηθισμένος -σε αντίθεση με τον εγχώριο ανταγωνισμό- να αναζητεί υψηλή ποιότητα στα χαμηλά ράφια.

Στον αντίποδα αποκόμιζε συγκριτικό πλεονέκτημα από την οικονομική δυνατότητά του να στοχεύει στο μεταγραφικό παζάρι πιο ψηλά απ’ ό,τι οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου. Τώρα που αυτή η οικονομική δυνατότητα δεν υφίσταται και οι «γαλαζοκίτρινοι» κινούνται σε επίπεδα παραπλήσια των ανταγωνιστών τους, το πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα, καθώς οι λοιποί «μνηστήρες» του τίτλου είναι πιο μαθημένοι και εξοικειωμένοι στη στελέχωση ρόστερ με λιγότερα χρήματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια την ευθύνη για το μεταγραφικό σχεδιασμό θα την επιμεριστούν προπονητής και διοίκηση, καθώς εγκαταλείφθηκε το μοντέλο του αθλητικού/τεχνικού διευθυντή.

Από κάθε άποψη, συνεπώς, το καλοκαίρι του 2020 είναι αυτό που απευχόταν εδώ και χρόνια ο ΑΠΟΕΛ. Η τέλεια καταιγίδα είναι εδώ, μαζί με τη μεγαλύτερη πρόκληση της τελευταίας δεκαετίας. Θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί ο σύλλογος; Σύμφωνα με τη λαϊκή θυμοσοφία, «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα