Το Ισραήλ θα πωλήσει δύο κατασκοπευτικούς δορυφόρους στο Αζερμπαϊτζάν

Η Ισραηλινή Αεροναυπηγική Βιομηχανία (Israel Aerospace Agency – IAI) θα πουλήσει δύο κατασκοπευτικούς δορυφόρους παραγωγής της στο Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο του αζερικού αναπτυξιακού προγράμματος δορυφόρων Azersky-2 που αναπτύσσει ο κρατικός φορέας αεροναυπηγικής βιομηχανίας, Azercosmos.

Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ανακοινώθηκε προχθές, Τρίτη, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ από την ισραηλινή ΙΑΙ και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μπόαζ Λέβι. Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο της 74ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Αεροναυπηγικής που διεξάγεται στο Μπακού.

Στην ανακοίνωσή

της η ΙΑΙ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την αεροναυπηγική βιομηχανία και την εμβάθυνση των σχέσεων με την Azercosmos». Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι «οι δύο αυτοί δορυφόροι θα έχουν την δυνατότητα λήψεως φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες», συμπληρώνοντας ότι στην επιστημονική ομάδα που θα εργαστεί για την παραγωγή τους θα συμμετέχουν και Αζέροι επιστήμονες.

Όπως τονίζουν ισραηλινά και αζερικά μέσα, δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω τεχνικές προδιαγραφές των δύο ισραηλινών δορυφόρων που θα διατεθούν στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο αφέθηκε να εννοηθεί ότι κάποια στάδια της κατασκευής τους θα πραγματοποιηθούν στο Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί επιστήμονες θα συνδράμουν στην κατασκευή του κέντρου διαστημικής τεχνολογίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Μπακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα