Το Ισραήλ προειδοποιεί Σύρους στρατιωτικούς να μην συνεργάζονται με Χεζμπολάχ

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο πολίτες τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή 12/8 από πυρά ισραηλινού τανκ στο χωριό Αλ-Χαμιντίε στην μεθόριο των Υψωμάτων του Γκολάν, στα περίχωρα της συριακής πόλης Κουνέιτρα.

Όπως προκύπτει από τη διασταύρωση των πληροφοριών που μετέδωσε η συριακή και η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, τα ισραηλινά πυρά κατευθύνονταν σε φερόμενο φυλάκιο που εξυπηρετεί την φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Νοτίου Λιβάνου, η οποία όμως, από την απαρχή του εμφυλίου στη Συρία δρα και εντός της συριακής επικράτειας.

Όπως μετέδωσαν τόσο η ισραηλινή

κρατική τηλεόραση όσο και συριακές ιστοσελίδες που εκφράζουν τις θέσεις της συριακής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες αργότερα πτητικά μέσα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων πέταξαν γραπτές ανακοινώσεις στην αραβική γλώσσα που απευθύνονταν στους κατοίκους της περιοχής, προειδοποιώντας τους να μην παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων της μεθορίου σε τοπικούς πυρήνες της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή πλευρά μεταδίδει με αυτόν τον τρόπο μηνύματα και προειδοποιήσεις στον τοπικό πληθυσμό που διαβιοί στις μεθοριακές συριακές κωμοπόλεις και χωριά από την έναρξη του εμφυλίου μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες ως άνω πηγές, είναι η πρώτη φορά που η ισραηλινή ανακοίνωση απευθυνόταν ονομαστικά σε δύο υποστρατήγους του τακτικού συριακού στρατού, προειδοποιώντας τους να σταματήσουν να συνεργάζονται με την Χεζμπολάχ.

Ιστοσελίδες της συριακής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησαν φωτογραφία της ισραηλινής ανακοίνωσης που είχε συνταχθεί στην αραβική γλώσσα, η οποία απευθύνεται προς τον υποστράτηγο Ιμπραχίμ Χαλίφα και προς τον υποστράτηγο Αλί Μαχμούντ, σημειώνοντας ότι «το να συνεχίζετε να μεταφέρετε πληροφορίες προς την Χεζμπολάχ αποδεικνύει τον βαθμό της στήριξης που δέχεστε εκ μέρους της Χεζμπολάχ, βλάπτοντας την ισχύ του τακτικού συριακού στρατού και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτόν».

«Οποιαδήποτε ανάμιξη της Χεζμπολάχ, άμεση ή έμμεση, θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις. Ό,τι ακριβώς συνέβη κατά το παρελθόν, αυτό ακριβώς θα συμβεί και τώρα», καταλήγει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Το κείμενο της ανακοίνωσης συνοδεύεται με χάρτη, στον οποίο επισημαίνονται δύο φυλάκια του τακτικού συριακού στρατού επί της οριογραμμής Συρίας-Ισραήλ, τα οποία, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, χρησιμεύουν ως άτυπα παρατηρητήρια της Χεζμπολάχ, δια της συμβολής των δύο Σύρων στρατιωτικών που ονοματίζονται στην ανακοίνωση.

Κατά το τελευταίο δίμηνο, συριακά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έστελνε με πτητικά μέσα έντυπες ανακοινώσεις που απευθύνονταν στους κατοίκους της συριακής μεθορίου, προειδοποιώντας τους να μην συνεργάζονται με την οργάνωση Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση είναι η πρώτη που περιέχει τόσες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα